Μόσχα προς ΕΕ: «Εναντίον της Εκεχειρίας στην Ουκρανία οι Νέες Κυρώσεις» - Προς Νέο Πακέτο Μέτρων και οι ΗΠΑ

Μόσχα προς ΕΕ: «Εναντίον της Εκεχειρίας στην Ουκρανία οι Νέες Κυρώσεις» - Προς Νέο Πακέτο Μέτρων και οι ΗΠΑ
energia.gr
Παρ, 12 Σεπτεμβρίου 2014 - 08:06
Από σήμερα, Παρασκευή, ισχύουν οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ και η Ουάσινγκτον αναμένεται να παρουσιάσει αυστηρότερο πακέτο μέτρων κατά της Μόσχας. Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγορεί την ΕΕ ότι με την κλιμάκωση των κυρώσεων «έκανε την επιλογή της εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία»

Από σήμερα, Παρασκευή, ισχύουν οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ και η Ουάσινγκτον αναμένεται να παρουσιάσει αυστηρότερο πακέτο μέτρων κατά της Μόσχας. Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγορεί την ΕΕ ότι με την κλιμάκωση των κυρώσεων «έκανε την επιλογή της εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία».

Ειδικότερα, χθες, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία ώστε να εφαρμοστούν την Παρασκευή οι νέες κυρώσεις τις οποίες είχε καταρτίσει, αλλά καθυστέρησαν εξαιτίας, όπως φαίνεται, διαφωνιών μεταξύ των «28».

Το ευρωπαϊκό πακέτο αναμένεται να περιορίσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας Rosneft και Transneft, όπως επίσης και για το πετρελαϊκό τμήμα της Gazprom, θέτοντας επίσης περισσότερους αξιωματούχους΄ στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ.

Η Μόσχα έχει προαναγγείλει ότι θα αντιδράσει στις κυρώσει της ΕΕ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις ευρωπαϊκές πολιτικές πτήσεις.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην πρόθεση της ΕΕ να θέσει σε εφαρμογή το αυστηρότερο πακέτο κυρώσεων. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει την επιλογή της εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία» ανέφερε.

«Σήμερα, οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν σαφή απάντηση στους πολίτες της ΕΕ σχετικά με το γιατί τους θέτουν σε κίνδυνο σύγκρουσης, οικονομικής στασιμότητας και ανεργίας» ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ελάχιστα αργότερα, το Κρεμλίνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «παρά τη μη εποικοδομητική θέση της ΕΕ, η Ρωσία θα συνεχίσει να κάνει το κάθε τι στις δυνατότητές της για να συμβάλει στην εφαρμογή του υφιστάμενου ειρηνευτικού σχεδίου, όπως και να σταθεροποιηθεί εν γένει η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία».

Επίσης, το απόγευμα της Πέμπτης, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προανήγγειλε πως την Παρασκευή η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει σκληρότερες κυρώσεις που θα στοχεύουν τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και τους τομείς της ενέργειας και των στρατιωτικών εξοπλισμών.

«Τα μέτρα αυτά θα εντείνουν την πολιτική απομόνωση της Ρωσίας όπως και το οικονομικό κόστος σε αυτήν, ιδιαίτερα σε τομείς σημαντικούς για τον πρόεδρο Πούτιν και το στενό του περιβάλλον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, μεταξύ των στόχων του αμερικανικού πακέτου κυρώσεων θα είναι και η τράπεζα Sberbank.