Παγκόσμια Τράπεζα: Έτοιμη να Βοηθήσει την Βουλγαρία στην Αναδιαμρόρφωση του Ενεργειακού της Τομέα

Παγκόσμια Τράπεζα: Έτοιμη να Βοηθήσει την Βουλγαρία στην Αναδιαμρόρφωση του Ενεργειακού της Τομέα
energia.gr
Σαβ, 13 Σεπτεμβρίου 2014 - 09:22
Έτοιμη να βοηθήσει τη Βουλγαρία στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού της τομέα δηλώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης της χώρας, στο πλαίσιο αυτά, η Τράπεζα πρόκειται να παρέχει υποστήριξη στη βουλγαρική κυβέρνηση ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την εξομάλυνση των συνθηκών στον ενεργειακό τομέα της χώρας

Έτοιμη να βοηθήσει τη Βουλγαρία στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού της τομέα δηλώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης της χώρας, στο πλαίσιο αυτά, η Τράπεζα πρόκειται να παρέχει υποστήριξη στη βουλγαρική κυβέρνηση ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την εξομάλυνση των συνθηκών στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν στη συνάντηση που είχε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα με τον υπεύθυνο της Π.Τ. για την Βουλγαρία, Άντονι Τόμσον και με τον υπεύθυνο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κεντρική Ευρώπη, Μάμτα Μούρθι.

Ο ενεργειακός τομέας της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και αντιμετωπίζει έλλειμμα συνολικού ύψους 1,5 δις. Ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την Κομισιόν, στην αγορά ενέργειας της Βουλγαρίας παρατηρούνται τιμολογιακές στρεβλώσεις, κατάχρηση μονοπωλιακής θέσης από την εταιρεία ηλεκτρισμού ΝΕΚ, αλλά και υπερπροσφορά παραγωγικής ισχύος.

Για τους λόγους αυτούς, η Κομισιόν έχει προτείνει την βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την διευκόλυνση των εξαγωγών ηλεκτρισμού, αλλά και σειρά οικονομικών μέτρων για τον μηδενισμό του ελλείμματος μέσω της εισροής χρημάτων απευθείας από τα κρατικά ταμεία.