Κρατική οικονομική ενίσχυση μέσω του ρωσικού Εθνικού Ταμείου Ευημερίας θα λάβουν η κρατική πετρελαϊκή Rosneft, αλλά και η ιδιωτική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek, δήλωσε το Σάββατο στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ. Οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει να συσπειρώσουν τον κόσμο κατά της Ρωσίας, σχολίασε από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ

Κρατική οικονομική ενίσχυση μέσω του ρωσικού Εθνικού Ταμείου Ευημερίας θα λάβουν η κρατική πετρελαϊκή Rosneft, αλλά και η ιδιωτική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek, δήλωσε το Σάββατο στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ. Οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει να συσπειρώσουν τον κόσμο κατά της Ρωσίας, σχολίασε από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε συμφωνήσει στην επανεξέταση της δομής των επενδύσεων, και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα μεγάλο μέρος από το σύνολο του 60% των στρατηγικών αποθεμάτων του Εθνικού Ταμείου Ευημερίας που αφορούν τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηρίξουμε εταιρείες όπως η Rosneft καιη NOVATEK, οι οποίες έχασαν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού και χρηματοδότησης επενδύσεων», είπε ο Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το Itar Tass.

Η ενίσχυση έρχεται να στηρίξει τα πρότζεκτ που ήδη εκτελούν οι δύο εταιρείες, μετά από τον αποκλεισμό τους από τη χρηματοδότηση μέσω δανεισμού ξένων κεφαλαίων, λόγω των νέων ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα κονδύλια θα διατεθούν στις δύο επιχειρήσεις νωρίτερα από το τέλος του έτους και θα αφορούν υφιστάμενα έργα τα οποία έχουν ήδη προσελκύσει τόσο δυτικά όσο και κινεζικά κεφάλαια. Υπενθυμίζεται, ότι, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι η ρωσική κυβέρνηση θα στηρίξει αδιακρίτως κάθε ρωσική επιχείρηση που θα πληγεί από τις κυρώσεις της ΕΕ, ανεξαρτήτως του αν είναι ιδιωτική ή κρατική.

Εξάλλου, χθες, Κυριακή, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει να συσπειρώσουν τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας. Μιλώντας στην εκπομπή Right to Know, στο κανάλι TV Tsentr, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε:

«Οι ΗΠΑ, τις οποίες δεν θα χαρακτήριζα κακιά ή σκληρή χώρα, (η χώρα είναι απλά αυτό που είναι – έχει εμμονή με τις αποκλειστικότητες και τη βεβαιότητα πως όλοι τους ακολουθούν) στέλνουν απεσταλμένους σε όλον τον κόσμο προκειμένου να πείσουν τους πάντες εναντίον της Ρωσίας. Αυτό είναι αλήθεια, έτσι κάνουν. Ομως δεν έχουν καταφέρει να πείσουν σχεδόν κανέναν, πέραν από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία δεν νιώθει σε καμία περίπτωση απομονωμένη, συνέχισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Δεν μπορώ να πω πως είναι όλοι εναντίον μας! Πως προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από μας, πως δεν συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε εποικοδομητικές σχέσεις στη βάση μιας αξιοπρεπούς και ισότιμης ατζέντας. Η γεωγραφική εμβέλεια των διεθνών επαφών αλλά και στρατηγικές συμφωνίες που συνάπτει η Ρωσία το αποδεικνύει αυτό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λαβρόφ υπενθύμισε τις πολυάριθμες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία με τις χώρες των BRICS και με τα κράτη του Περσικού Κόλπου. Και συνεχίζει: «Οι περισσότεροι από τους δυτικούς εταίρους μας στην Ευρώπη επιθυμούν να διατηρήσουν τις σχέσεις με τη Μόσχα και συνεχίζουν τις τηλεφωνικές επαφές. Ορισμένες συναντήσεις έχουν αναβληθεί, είναι η αλήθεια, έχουν μετατεθεί όμως σε μεταγενέστερες ημερομηνίες. Ας μην στρουθοκαμηλίζουμε... Εχοντας δηλώσει δημόσια και αναγκαστικά την αναβολή κάποιας συνάντησης, την ίδια στιγμή μας καλούν λέγοντας “να μην το παίρνουμε στραβά” και επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον τους για επόμενη συνάντηση. Ε, δεν παρεξηγούμαστε! Δεν είμαστε και τόσο ευαίσθητοι!»

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις Πούτιν την περασμένη Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών – μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Από το Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις δεν προκαλούν καμία σημαντική ζημιά στη Ρωσία.

«Δεν μας προκαλούν καμία σημαντική ζημιά... Αλλωστε όσο λιγότερα ταξίδια στην Ευρώπη κάνουν οι ρώσοι αξιωματούχοι, τόσο το καλύτερα! Θα αφοσιωθούν πιο αποτελεσματικά στο έργο τους και οι ρώσοι βουλευτές θα έρθουν σε πιο συχνή επικοινωνία με τους ψηφοφόρους τους στη Ρωσική Επικράτεια...», σχολίασε ο πρόεδρος Πούτιν τη νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία. Αναφερόμενος σε πιθανά αντίμετρα, δήλωσε: «Θα λάβουμε αντίμετρα, μόνο εάν πρόκειται για μέτρα προς όφελος των ρωσικών επιχειρήσεων και κατασκευαστικών εταιρειών. Εάν η κυβέρνηση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να ληφθούν ορισμένα μέτρα που θα κινούνται προς το συμφέρον της οικονομίας μας, τότε θα προχωρήσουμε σε απάντηση των κυρώσεων. Αλλά εάν πρόκειται απλώς για να δείξουμε τα δόντια μας και πόσο σκληροί είμαστε, δεν πρόκειται να το κάνουμε».