Αύξηση στα τιμολόγια φυσικού αερίου δημοσίων προμηθειών κατά 3,6 % άνω της μέσης τιμής, που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, ενέκρινε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Σερβίας, (AERS).

Αύξηση στα τιμολόγια φυσικού αερίου δημοσίων προμηθειών κατά 3,6 % άνω της μέσης τιμής, που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, ενέκρινε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Σερβίας, ( AERS). Με ανακοίνωση της την Πέμπτη η AERS ενέκρινε επίσης μία αύξηση 4,8% στα τιμολόγια του φυσικού αερίου οικιακής χρήσης. Έτσι όπως μεταδίδει το SeeNews, η νέα μέση τιμή του φυσικού αερίου για δημόσια χρήση, θα πρέπει να καθοριστεί στα 43,04 δηνάρια, (0,4714 ευρώ / 0,3646) ανά κυβικό μέτρο και στα 47,4 δηνάρια, ορίζεται η τιμή του για οικιακή χρήση.

Η δασμολογικές αυτές αυξήσεις ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης του δολαρίου, έναντι του σερβικού δηναρίου, καθώς η ισονομία των δύο νομισμάτων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ανήλθε σε 88,7 δηνάρια. Δηλαδή είναι 4,6% υψηλότερη από την τιμή συναλλάγματος, που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό της τρέχουσας τιμής του φυσικού αερίου.

Πρόκειται δε, όπως αναφέρει το SeeNews, για την τρίτη αναπροσαρμογή των τιμών του φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, ενώ στη διάρκεια του προηγούμενου έτους επεβλήθησαν σωρευτικά από την AERS, αυξήσεις ύψους 1,2% στη μέση τιμή φυσικού αερίου.