Ελαφρές οι Επιπτώσεις της Μείωσης των Εισαγωγών Ρωσικού Φυσικού Αερίου για Ρουμανία και Βουλγαρία

Ελαφρές οι Επιπτώσεις της Μείωσης των Εισαγωγών Ρωσικού Φυσικού Αερίου για Ρουμανία και  Βουλγαρία
energia.gr
Δευ, 15 Σεπτεμβρίου 2014 - 19:07
Ανώδυνες για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι επιπτώσεις από την μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Ο υπουργός ενέργειας της Ρουμανίας, Ρασβάν Νικολέσκου, προέβη μάλιστα σε δηλώσεις επί του θέματος την Παρασκευή

Ανώδυνες για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι επιπτώσεις από την μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Ο υπουργός ενέργειας της Ρουμανίας, Ρασβάν Νικολέσκου, προέβη μάλιστα σε δηλώσεις επί του θέματος την Παρασκευή, καθησυχάζοντας τους πολίτες καθώς όπως τόνισε, μία μικρή μείωση στις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, που εισάγεται στην Ρουμανία δεν θα έχει ιδιαίτερες αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου της χώρας.

 

Όπως μεταδίδει το SeeNews o διαχειριστής του αγωγού φυσικού αερίου Transgaz της Ρουμανίας ενημερώθηκε αργά την Πέμπτη ότι οι προγραμματισμένες ημερήσιες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που ανέρχονταν σε 0,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (cu m), θα πρέπει να μειωθούν κατά 5,0% την Παρασκευή, κατά 9,0% το Σάββατο και πάλι κατά 5,0% την Κυριακή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Νικολέσκου στους δημοσιογράφους. Όπως αναφέρει το SeeNews, η Transgaz δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη εξήγηση σχετικά με τους λόγους για αυτήν την πτώση.

 

«Η καθημερινή κατανάλωση φυσικού αερίου στη Ρουμανία ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ( cu m) και η εσωτερική της, παραγωγή ανέρχεται σε 31 εκατομμύρια cu m, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό ή τους βιομηχανικούς καταναλωτές», πρόσθεσε ο κ. Νικολέσκου επισημαίνοντας ότι ήδη η Romgaz πήρε την πρωτοβουλία και αύξησε την προγραμματισμένη παραγωγή της, κατά 200.000 cu m," και η Romgaz είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρουμανίας.

 

Ο κ. Nκολέσκου είπε επίσης ότι η χώρα ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια κατάσταση και έχει λάβει προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Μεταξύ αυτών η αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου αλλά και η ενθάρρυνση νέων γεωτρήσεων.

 

Πάντως σε ότι αφορά τη Βουλγαρία και όπως ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης, την Παρασκευή η Bulgargaz, που έχει το μονοπώλιο φυσικού αερίου στη χώρα, δεν γνωρίζει να υπάρχει καμία αλλαγή σε ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και ούτε έχει κάποια ενημέρωση επί του θέματος, παρότι η Βουλγαρία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών της.