Αποθηκεύουν Ποσότητες Αερίου οι Χώρες της Αν. Ευρώπης Φοβούμενες Κρίση με την Ρωσία τον Χειμώνα

Αποθηκεύουν Ποσότητες Αερίου οι Χώρες της Αν. Ευρώπης Φοβούμενες Κρίση με την Ρωσία τον Χειμώνα
energia.gr
Τρι, 16 Σεπτεμβρίου 2014 - 09:27
Σε αποθεματοποίηση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου έχουν προχωρήσει πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Μόσχα, Κίεβο και Βρυξέλλες για την προμήθεια ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία. Παράλληλα, Αυστρία, Σλοβακία και Πολωνία κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μειώσεις στη ροή αερίου

Σε αποθεματοποίηση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου έχουν προχωρήσει πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Μόσχα, Κίεβο και Βρυξέλλες για την προμήθεια ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία. Παράλληλα, Αυστρία, Σλοβακία και Πολωνία κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μειώσεις στη ροή αερίου.

Αναλυτικότερα, οι υπόγειες αποθήκες αερίου σε Τσεχία και Πολωνία βρίσκονται στο 100% της χωρητικότητάς τους. Από την πλευρά της, η Σλοβακία αναμένεται να γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους εντός των επόμενων ημερών. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από ανακοινώσεις εταιρειών αερίου των εν λόγω χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι οι τριμερείς συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουκρανία με στόχο την επίλυση της διένεξης για το φυσικό αέριο δεν θα πραγματοποιηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως είχε προταθεί νωρίτερα.«Πρέπει να συμφωνηθεί μια άλλη ημερομηνία», δήλωσε η εκπρόσωπος, επικαλούμενη το φόρτο εργασίας του ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει η συνάντηση, με τη συμμετοχή και του Κιέβου, να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Σημειώνεται πως τόσο η Πολωνία όσο και η Σλοβακία, δύο από τις τρεις χώρες που υπέστησαν μείωση των ρωσικών παραδόσεων αερίου, παρέχουν αέριο στην Ουκρανία μέσω αντίστροφων ροών. Ας σημειωθεί ότι στη Σλοβακία, η εισροή ρωσικού αερίου ήταν 10% χαμηλότερη σε σχέση με το συμφωνημένο επίπεδο την περασμένη Πέμπτη. Η μείωση στην παροχή, όπως ανακοίνωσε η ημικρατική εταιρεία διανομής αερίου SPP, είχε αρχίσει να διαπιστώνεται από το βράδυ της Τετάρτης. Στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία αερίου PGNiG, η ροή ρωσικού αερίου την Πέμπτη ήταν 45% χαμηλότερη σε σχέση με τα συμφωνημένα επίπεδα, με τις ποσότητες να επανέρχονται μερικώς στα συνηθισμένα επίπεδα την Παρασκευή.

Αλλά και στην Αυστρία παρατηρήθηκε μείωση της ροής την περασμένη εβδομάδα και, συγκεκριμένα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οπότε και οι ποσότητες που παραδόθηκαν ήταν 15% χαμηλότερες σε σχέση με όσα προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις, σύμφωνα με την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV και την ρυθμιστική Αρχή ενέργειας E-Control.

Την ίδια στιγμή, η Σερβία ενδέχεται να ζητήσει από την Ουγγαρία να αποθηκεύσει για λογαριασμό της έως και 200 εκατ. κ.μ., όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεκσάνταρ Άντιτς. Ας σημειωθεί ότι η μοναδική αποθήκη αερίου της χώρας έχει χωρητικότητα μόλις 450 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Στις βαλτικές χώρες, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας δήλωσε το Σάββατο πως η χώρα του έχει επαρκή αποθέματα έως το άνοιγμα του νέου τερματικού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο.

Η Λετονία έχει αποθέματα που την καλύπτουν για πάνω από ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται καν στο μάξιμουμ της χωρητικότητάς της, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

Η Εστονία έχει αποθέματα που καλύπτουν την κατανάλωση μόλις λίγων ημερών. Το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 9% την ενεργειακών πηγών της χώρας, όμως χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του 58% της πρωτεύουσας Ταλίν.

Σημειώνεται ωστόσο πως, παρά τη συγκέντρωση αποθεμάτων, παραμένει αμφίβολο εάν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να καλύψουν πλήρως τυχόν απώλεια των ρωσικών εξαγωγών, σε περίπτωση πραγματικής κρίσης.

 

Παράλληλα, πολλές χώρες είναι σε σημαντικό βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο. Η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερη σε χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ». Ειδικότερα, τα κράτη της Βαλτικής, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, αλλά και η Φινλανδία, εξαρτώνται κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,1%), η Πολωνία (79,8%), η Αυστρία (71%), η Ελλάδα (59,5%), η Σλοβενία (45,2%), η Ουγγαρία (43,7%) και η Γερμανία (35,7%).