Ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία παίζει παιγνίδια με τις προμήθειες αερίου με στόχο να προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στα κράτη μέλη της ΕΕ, μετά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τις ενεργειακές ροές για να επιβάλει αντίποινα για τις κυρώσεις οι οποίες της επεβλήθησαν εξαιτίας του ρόλου της στην Ουκρανία

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία παίζει παιγνίδια με τις προμήθειες αερίου με στόχο να προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στα κράτη μέλη της ΕΕ, μετά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τις ενεργειακές ροές για να επιβάλει αντίποινα για τις κυρώσεις οι οποίες της επεβλήθησαν εξαιτίας του ρόλου της στην Ουκρανία.

Ο Ραζβάν Νικολέσκου είπε ότι η δημόσια επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, προειδοποίησε χθες Δευτέρα περί μιας ενδεχόμενης άμεσης περικοπής κατά 10% των προμηθειών του αερίου που παραδίδονται στη χώρα, αλλά σήμερα ανασκεύασε την θέση της και ανέφερε ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν κανονικά ως τουλάχιστον μεθαύριο Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρουμανίας προέρχονται κατά 86,1% από την Ρωσία, ωστόσο διαθέτει αρκετή ενδογενή παραγωγή.

«Αναμένω ότι θα συμβούν ξανά τέτοιες καταστάσεις. Είναι ένα παιγνίδι με στόχο να θορυβηθούν ορισμένες χώρες της ΕΕ. Έχει συμβεί στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στην Αυστρία», δήλωσε ο Νικολέσκου κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του τομέα της ενέργειας.

«Νομίζω ότι αυτοί οι οποίοι παίζουν τέτοια παιγνίδια θα χάσουν πολλά, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα λόγω. . . της ζημίας στην αξιοπιστία τους», πρόσθεσε ο Νικολέσκου.

Σύμφωνα με τον Ρουμάνο υπουργό ενέργειας, η Gazprom δεν έδωσε καμιά εξήγηση για την μείωση των προμηθειών που σχεδιάζει. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της εταιρείας για σχόλια, αλλά σε μια ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η Gazprom ανέφερε ότι ικανοποιεί της ανάγκες των «ευρωπαίων εταίρων» της.

Καθώς η έλευση του χειμώνα πλησιάζει, οι πελάτες της Ρωσίας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης για το ενδεχόμενο η Μόσχα να χρησιμοποιήσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε αέριο για να ανταποδώσει τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει η ΕΕ και η Ουάσιγκτον για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Οι ΗΠΑ, το NATO και η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία για να ενισχύσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες. Η Μόσχα απορρίπτει την κατηγορία.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Αυστρία έχουν αναφέρει μικρές μειώσεις στις παραδόσεις από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο ότι τα προσκόμματα στις παραδόσεις είναι «στην πραγματικότητα μια προσπάθεια του προμηθευτή μας εξ ανατολών να δοκιμάσει την αντίδραση» της Βαρσοβίας.

Η Gazprom ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να προμηθεύει την Πολωνία με τις ποσότητες φυσικού αερίου που ζητεί.

Τόσο η Πολωνία όσο και η Σλοβακία, δύο από τις τρεις χώρες που υπέστησαν μείωση των ρωσικών παραδόσεων αερίου, παρέχουν αέριο στην Ουκρανία μέσω αντίστροφων ροών. Ας σημειωθεί ότι στη Σλοβακία, η εισροή ρωσικού αερίου ήταν 10% χαμηλότερη σε σχέση με το συμφωνημένο επίπεδο την περασμένη Πέμπτη. Η μείωση στην παροχή, όπως ανακοίνωσε η ημικρατική εταιρεία διανομής αερίου SPP, είχε αρχίσει να διαπιστώνεται από το βράδυ της Τετάρτης. Στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία αερίου PGNiG, η ροή ρωσικού αερίου την Πέμπτη ήταν 45% χαμηλότερη σε σχέση με τα συμφωνημένα επίπεδα, με τις ποσότητες να επανέρχονται μερικώς στα συνηθισμένα επίπεδα την Παρασκευή.

Αλλά και στην Αυστρία παρατηρήθηκε μείωση της ροής την περασμένη εβδομάδα και, συγκεκριμένα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οπότε και οι ποσότητες που παραδόθηκαν ήταν 15% χαμηλότερες σε σχέση με όσα προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις, σύμφωνα με την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV και την ρυθμιστική Αρχή ενέργειας E-Control.

Η Ρουμανία εισάγει περίπου το ένα πέμπτο των αναγκών της σε αέριο από τη Gazprom μέσω ενδιάμεσων και εξορύσσει το υπόλοιπο από κοιτάσματα στο έδαφός της που διαχειρίζεται η κρατική εταιρία Romgaz και ο ενεργειακός όμιλος Petrom, το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στην ÖMV της Αυστρίας.

Ο Νικολέσκου πάντως εκτίμησε ότι η Ρουμανία δεν θα πληγεί σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις παραδόσεις ακόμη και στην περίπτωση που ο χειμώνας είναι βαρύς, διότι έχει αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες αερίου.