Γύρος Αδειοδότησης της Κινεζικής CNOOC για Έρευνες Πετρελαίου σε 33 Θαλάσσια Οικόπεδα

Γύρος Αδειοδότησης της Κινεζικής CNOOC για Έρευνες Πετρελαίου σε 33 Θαλάσσια Οικόπεδα
energia.gr
Πεμ, 18 Σεπτεμβρίου 2014 - 08:13
Η κρατική κινεζική εταιρεία πετρελαίου CNOOC ξεκίνησε τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτιες έρευνες φέτος, προσκαλώντας ξένες εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για 33 οικόπεδα τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα

Η κρατική κινεζική εταιρεία πετρελαίου CNOOC ξεκίνησε τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτιες έρευνες φέτος, προσκαλώντας ξένες εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για 33 οικόπεδα τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.

Δεν είναι σαφές αν κάποια από τα οικόπεδα βρίσκονται και σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, ωστόσο 25 από αυτά βρίσκονται στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, 17 εκ των οποίων στη λεκάνη των εκβολών του ποταμού Περλ, δύο στον Κόλπο του Μπεϊμπού, 5 στη λεκάνη του Qiong Dong Nan και ένα στη λεκάνη του Yinggehai. Άλλα τέσσερα οικόπεδα βρίσκονται στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, ΝΔ των νήσων Ντιαογιού ή Σενκάκου, την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί το Τόκυο. Τα υπόλοιπα τέσσερα οικόπεδα βρίσκονται στην νότια Κίτρινη Θάλασσα.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 30 Απριλίου 2015.

Η Νότια Κινεζική Θάλασσα χαρακτηρίζεται από μεγάλα βάθη, που γενικά ξεπερνούν τα 500 μέτρα, και τα οποία η CNOOC επιδιώκει να εκμεταλλευθεί περαιτέρω.

Η CNOOC είχε προκηρύξει 25 οικόπεδα τον περασμένο Οκτώβριο στην Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, τα οποία λέγεται ότι προσείλκυσαν το ενδιαφέρον 18 εταιρειών. Τα οικόπεδα βρίσκονταν κυρίως εκτός αμφισβητούμενων περιοχών.

ΗΚίνα προκάλεσε τον Μάιο διπλωματική διαμάχη με το Βιετνάμ, όταν η CNOOC έστησε το πλατφόρμα εξόρυξης Hai Yang Shi You 981 κοντά στα νησιά Πάρασελ, 220 χιλιόμετρα από τις ακτές του Βιετνάμ. Τα νησιά διεκδικούνται από αρκετά κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ το Πεκίνο αντιτίθεται στη διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση των εδαφικών διαφορών στη θάλασσα.