Μπορεί η γεωγραφική έκταση της Τουρκίας να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την πολιτεία του Τέξας, αλλά από το 1940 έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 4.400 γεωτρήσεις στα εδάφη της, ενώ η ιστορία του Τέξας στον τομέα αυτόν έχει πολύ βαθύτερες ρίζες στον χρόνο. Η πολιτεία αυτή των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια γεωτρήσεις μέχρι το 2013

Μπορεί η γεωγραφική έκταση της Τουρκίας να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την πολιτεία του Τέξας, αλλά από το 1940 έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 4.400 γεωτρήσεις στα εδάφη της, ενώ η ιστορία του Τέξας στον τομέα αυτόν έχει πολύ βαθύτερες ρίζες στον χρόνο. Η πολιτεία αυτή των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια γεωτρήσεις μέχρι το 2013.

«Τα κοιτάσματα της Τουρκίας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Trancatlantic Petroleum Ltd, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου AAPG στα 15 Σεπτεμβρίου και συνέχισε περιγράφοντας τη σύνθετη γεωλογία της γειτονικής χώρας, που είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ακόμη άγνωστη, ενώ η εξερεύνησή της, όπως χαρακτηριστικά είπε, παραμένει στα σπάργανα.

Εκτιμάται ότι μόνο το 20% της χερσαίας λεκάνης της Τουρκίας και μόλις το 1 % των υπεράκτιων περιοχών της έχουν ερευνηθεί. Επιπλέον οι γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη είναι σχετικά λίγες, καθώς λιγότερα από 75 φρεάτια, που έχουν διανοιχτεί, διαπερνούν στρώματα Παλαιοζωικού εδάφους με προοπτική εξερεύνησης σχιστού.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας , ο σχηματισμός Dadas έχει να επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα γεωτρήσεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η τοποθεσία της Dadas βρίσκεται στην αραβική πλάκα και περιλαμβάνει δύο ζώνες ενώ η γεωλογική δομή του σχηματισμού είναι ανάλογη με αυτόν του σχιστολιθικού σχηματισμού φυσικού αερίου στο Woodford της Οκλαχόμα. Πρωτοεξερευνήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 από την Royal Dutch Shell PLC και θεωρείται πλέον ότι η γεώτρηση Dadas 1 αποτελεί μία βεβαιωμένη πηγή πετρελαίου σχιστού σε βραχώδη πετρώματα. Και οι δυο από τις βαθιές γεωτρήσεις απέφεραν φυσικό αέριο, που τροφοδότησε ως καύσιμο τις πρόσθετες εργασίες στο κοίτασμα στην περιοχή.

Ένας μεγάλος αριθμός εταιριών έχουν καταφέρει να αντλήσουν πετρέλαιο από την περιοχή Dadas, χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες και ολοκληρωμένες τεχνολογίες γεώτρησης. Σύμφωνα δε, με τον επικεφαλής της Transatlantic, Ν Malone Mitchell , η εταιρεία του εξασφάλισε παραχωρήσεις στην περιοχή το 2008, και το 2010 προχώρησε σε βαθιές γεωτρήσεις, ενώ το 2012 επιχείρησε την πρώτη οριζόντια γεώτρησή της. Σύμφωνα με τον Μίτσελ , ο μέσος όρος παραγωγής στην περιοχή είναι 400 b / d πετρελαίου ανά κοίτασμα.

Επίσης, μιλώντας στο AAPG , για τον σχιστολιθικό σχηματισμό Dadas, ο επικεφαλής Γεωλόγος της ομάδας OMV, Dr. Gabor Tori ανέφερε πως βρίσκεται σε βάθος από 7.000-10.000 πόδια και περιγράφοντάς τον είπε, ότι έχει πάχος 300-800 πόδια, και είναι πλούσιος σε ολικό οργανικό άνθρακα ( TOC ), ενώ έχει ένα πορώδες 0,5-10 % .

Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εξερεύνησης της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας, Turkish Petroleum ( TPAO ), Coskun Namoglu δήλωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με τη Shell για την εξασφάλιση τεσσάρων αδειών έρευνας στον σχηματισμό Dadas και παρότι οι εταίροι της κοινοπραξίας δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας σύμφωνα με την Oil and Gas Journal , έχουν εν τούτοις ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος των ερευνών τους στην περιοχή.

Μάλιστα πέρα από την αυξημένη γεωτρητική δραστηριότητα νέα σεισμικά δεδομένα (3D), δίνουν πολύτιμα στοιχεία για περαιτέρω έρευνες στην περιοχή Dadas εντός του επόμενου έτους. Πάντως μέχρι σήμερα , υπάρχουν λίγες εταιρίες, που δραστηριοποιούνται σε γεωτρήσεις για μη συμβατικούς πόρους στη νοτιοανατολική Τουρκία.. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στη Τουρκία υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα στοιχεία για τον τομέα αυτών των ερευνών.

«Τα νέα , σύγχρονα σεισμικά δεδομένα σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της έρευνας και την ανάπτυξη θα συμβάλουν στη συνεχή βελτίωση της απόδοσης των κοιτασμάτων στην Dadas», δήλωσε ο Μπεσίμ Σισμάν, διευθύνων σύμβουλος της TPAO και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτύχει την ανάπτυξη μη συμβατικών κοιτασμάτων, εν μέρει λόγω της πρωτοπόρου έρευνας και εν συνεχεία λόγω των υψηλών επενδύσεών τους. Τόνισε δε, ότι η Τουρκία έχει τριπλασιάσει την έρευνα τα τελευταία δέκα χρόνια και περιμένει να τριπλασιαστεί εκ νέου και στην επόμενη δεκαετία με έτος ορόσημο το 2023.

Η περαιτέρω ανάπτυξη πρέπει επίσης να ενισχυθεί κι από ένα φιλικό φορολογικό καθεστώς. Η Τουρκία έχει επί του παρόντος σχετικά χαμηλή φορολογία στο 12,5 % και με ένα κατ 'αποκοπή 20 % εταιρικό φόρο και θεωρείται καλοπληρωτής, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης πληρώνουν σε τιμές Brent για το πετρέλαιο που παράγεται και περίπου $ 9 / Mcf για το φυσικό αέριο.