Ακύρωση των συμφωνιών που έχουν γίνει ανάμεσα στα κράτη – μέλη και τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόφασή του η οποία επί λέξει αναφέρει: «Το Ε.Κ. ζητά από τα κράτη-μέλη να ακυρώσουν τις συμφωνίες που έχουν ολοκληρώσει με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, ανάμεσά τους και αυτή για τον αγωγό South Stream»

Ακύρωση των συμφωνιών που έχουν γίνει ανάμεσα στα κράτη – μέλη και τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόφασή του η οποία επί λέξει αναφέρει: «Το Ε.Κ. ζητά από τα κράτη-μέλη να ακυρώσουν τις συμφωνίες που έχουν ολοκληρώσει με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, ανάμεσά τους και αυτή για τον αγωγό South Stream».

Η παρεμβολή αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνεται σαφώς στην Ελλάδα, αλλά και σε Σερβία, Σλοβενία, Αυστρία, Κροατία, Βουλγαρία και Ουγγαρία, χώρες που έχουν υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με την Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού. Η Βουλγαρία μάλιστα προχώρησε ήδη σε αναστολή της κατασκευής του, μετά από αυτές τις αντιδράσεις της Κομισιόν, θεωρώντας το έργο ασυμβίβαστο με το τρίτο ενεργειακό πακέτο.

Οι τελευταίες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, υποστηρίζονται στο κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου, που εκφράζει τη λύπη του για τα μέτρα αντίδρασης από την πλευρά Ρωσίας, τα οποία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητα, ενώ παράλληλα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει και την πιθανότητα αποκλεισμού της Ρωσίας από τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.