Επικράτηση του «Όχι» δείχνουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το BBC κάνει λόγο για επικράτηση της εκστρατείας του "όχι" με ποσοστό 55%, ενώ όπως παραδέχθηκε ο Alex Salmond, ο πρώτος Υπουργός της χώρας: «Η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητο κράτος αυτή τη φορά»

Επικράτηση του «Όχι» δείχνουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το BBC κάνει λόγο για επικράτηση της εκστρατείας του "όχι" με ποσοστό 55%, ενώ όπως παραδέχθηκε ο Alex Salmond, ο πρώτος Υπουργός της χώρας: «Η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητο κράτος αυτή τη φορά».

 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αποδέχομαι την απόφαση των πολιτών και καλώ όλη τη Σκωτία να κάνει το ίδιο». Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμμετοχή στη διαδικασία για το δημοψήφισμα που ανήλθε στο 86%, με σύνολο εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τα 4,2 εκατ., είναι «θρίαμβος της δημοκρατικής διαδικασίας». Επίσης, ανέφερε ότι θα συνομιλήσει σύντομα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέηβιντ Κάμερον και πως θα «προχωρήσουμε μπροστά ως ένα έθνος».

Οι Σκωτσέζοι προσήλθαν μαζικά χθες στις κάλπες για να αποφασίσουν εάν θα αποχωρήσουν -307 χρόνια μετά- από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί τα αποτελέσματα στις 26, από τις συνολικά 32, κομητείες της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνοντας προβάδισμα στο «όχι», με 55%.

 

Τέσσερις μόνο περιοχές τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας: η Γλασκώβη (η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας), το Βόρειο Lanarkshire, το Dundee και το Δυτικό Dunbartonshire. Θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα και για τις υπόλοιπες.

Τα πρώτα αποτελέσματα του ιστορικού δημοψηφίσματος ήρθαν από το Clackmannanshire, όπου το 54,34% ψήφισε «όχι» στην ανεξαρτησία, έναντι 45,66% που ψήφισε «ναι». Η προσέλευση διαμορφώθηκε στο 89%.

Κατά της απόσχισης τάχθηκε και το 67,2% των κατοίκων των Orkney Islands έναντι του 32,8% που ψήφισε υπέρ του «ναι», ενώ αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα από τα Shetland Islands, με το 63,71% να ψηφίζει υπέρ του «όχι».

Επίσης, το 53,42% των ψηφοφόρων στο Comhairle nan Eilean Siar ψήφισε «όχι» έναντι των 46,58% υπερ του «ναι», ενώ στην πιο αμφίρροπη μέχρι στιγμής «μάχη», στο Inverclyde, το 50,08% ψήφισε υπέρ του «όχι» και 49,92% υπέρ του "ναι".

Στο Aberdeen το ποσοστό κατά της ανεξαρτησίας διαμορφώνεται στο 58,61%, και στο East Dunbartonshire στο 61,20%.

Το πρώτο μεγάλο «ναι» ήρθε από την Dundee, όπως και αναμενόταν, με το 57,35% να ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας και το 42,65% να ψηφίζει κατά. «Ναι» ψήφισε και το West Dunbartonshire με ποσοστό 53,96% έναντι του 46,04% που συγκέντρωσε το «όχι». «Ναι» στην απόσχιση ψήφισε και η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, η Γλασκώβη, με ποσοστό 53,49%.

Στον κατάλογο των «όχι» προστίθεται και το Renfrewshier, με 52,81% κατά της απόσχισης, όπως και το Midlothian με ποσοστό 56,30% υπέρ του «όχι» και 43,70% υπέρ της απόσχισης, ενώ ένα μεγάλο «όχι» έδωσε το East Lothian, με ποσοστό 61,72%.

«Όχι» ψήφισε και το Angus, με ποσοστό 56,32% έναντι του 43,68% υπέρ του "ναι", 65,67% υπέρ του "όχι" και στο Dumfries & Galloway, ποσοστό 53,47% υπέρ του"όχι" από το Falkirk, το Stirling έδωσε ποσοστό υπέρ του "όχι" στο 59,77%. Στο East Renfrewshire το ποσοστό υπέρ του "όχι΄ διαμορφώνεται ακόμη υψηλότερα, στο 63,19%.