Ξεκινούν επισήμως οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, μετά την ψήφιση χθες από τη Βουλή του νόμου που κυρώνει τις συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου με τις τρεις ανάδοχες κοινοπραξίες. Ταυτόχρονα, με τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, παρατάθηκε για ένα χρόνο, έως τις 24 Νοεμβρίου 2015, η σύμβαση με την Kavala Oil, την εταιρεία που λειτουργεί τα πετρέλαια του Πρίνου, για την εκμετάλλευση του υπό εξάντληση κοιτάσματος αερίου στη Νότια Καβάλα

Ξεκινούν επισήμως οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, μετά την ψήφιση χθες από τη Βουλή του νόμου που κυρώνει τις συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου με τις τρεις ανάδοχες κοινοπραξίες. Ταυτόχρονα, με τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, παρατάθηκε για ένα χρόνο, έως τις 24 Νοεμβρίου 2015, η σύμβαση με την Kavala Oil, την εταιρεία που λειτουργεί τα πετρέλαια του Πρίνου, για την εκμετάλλευση του υπό εξάντληση κοιτάσματος αερίου στη Νότια Καβάλα.

Πρόκειται για ένα υπόγειο κοίτασμα, με φθίνουσα παραγωγή, που προορίζεται για αποθήκη αερίου και το οποίο έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποίηση. Οι καθυστερήσεις όμως δεν επέτρεψαν την έγκαιρη αξιοποίησή του, με αποτέλεσμα τώρα το Δημόσιο να παρατείνει για ένα χρόνο τη σύμβαση με την Kavala Oil, που έληγε στις 23/11/2014, ελπίζοντας ότι στον χρόνο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ θα προλάβει να διενεργήσει τον διαγωνισμό για την παραχώρηση. Εκτός από τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, το εν λόγω κοίτασμα είναι το μόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποθήκη φυσικού αερίου, υποδομή απαραίτητη για την ασφάλεια εφοδιασμού, όπως απέδειξε η κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας.

Οι έρευνες
Τον χειμώνα του 2016-2017 και με την προϋπόθεση ότι όλα ως τότε έχουν εξελιχθεί καλά, θα πρέπει να αναμένεται η πρώτη γεώτρηση, στο Κατάκολο, τη μόνη από τις τρεις περιοχές που διαθέτει βεβαιωμένες ποσότητες απολήψιμου πετρελαίου της τάξης των 3-5 εκατ. βαρελιών. Η κοινοπραξία των Energean Oil-Trajan Oil & Gas θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες, με την επανεξέταση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων 2 και 3 διαστάσεων (2D και 3D) με βάση τη νεότερη τεχνολογία και θα προχωρήσει και στην εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μόλις εγκριθεί η μελέτη, θα δρομολογηθεί η πρώτη παραγωγική γεώτρηση, ενώ, αν χρειαστεί, μπορεί να επανεξεταστούν και στοιχεία από 200χλμ σεισμικών δεδομένων.

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Δυτικός Πατραϊκός Κόλπος
Η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΛΠΕ-Edison-Petroceltic έχει αναλάβει την περιοχή του Δ. Πατραϊκού Κόλπου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τη μελέτη και ανάλυση των υπαρχόντων στοιχείων που προέρχονται από παλαιότερες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις (που τότε δεν είχαν αποδειχθεί παραγωγικές) και θα συμπληρωθούν με δορυφορικές φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες. Ακολουθεί η υποβολή της περιβαλλοντικής μελέτης για τη διεξαγωγή νέων σεισμικών ερευνών 3 D. H κοινοπραξία βρίσκεται ήδη σε επαφή με 10 εταιρείες που διεξάγουν τις εξεδικευμένες αυτές έρευνες, με στόχο την άνοιξη του 2015 να μπορέσει να ξεκινήσει τα σεισμικά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει εγκριθεί εγκαίρως η περιβαλλοντική μελέτη.

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν, προκειμένου έως τις αρχές του 2017 να επιλεγούν οι θέσεις, όπου θα γίνουν οι γεωτρήσεις. Θα χρειαστεί να εκδοθούν περιβαλλοντικές άδειες για κάθε γεώτρηση και να υπογραφούν συμβάσεις με περίπου 40 εργολάβους για το έργο. Το 2018 είναι το νωρίτερο που μπορεί να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ για τα τρία πρώτα χρόνια των «προκαταρκτικών» εργασιών και από εκεί και πέρα σε 45-50 εκατ. δολάρια για κάθε γεώτρηση, με την κοινοπραξία να εκτιμά ότι θα χρειαστούν γύρω στις δύο με τρεις γεωτρήσεις.

Ιωάννινα
Στην ορεινή ζώνη των Ιωαννίνων την έρευνα έχει αναλάβει η κοινοπραξία Energean Oil-Petra Petroleum. Tα παλαιά σεισμικά δεδομένα θα συμπληρωθούν με αερομαγνητική έρευνα πετρωμάτων. Θα γίνει επεξεργασία των σεισμικών 2D σε γραμμές 300 χλμ. και θα μελετηθεί εκ νέου η προοπτική της παλαιάς γεώτρησης «Δήμητρα» που είχε γίνει στο Καλπάκι από την εταιρεία Enterpise. Mετά το τέλος της ερευνητικής τριετίας θα δρομολοηγηθούν οι νέες γεωτρήσεις. Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 32 εκατ. ευρώ και αν τα ευρήματα είναι θετικά, τότε η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2021.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 19/09/2014)