Η γαλλική Total ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι ματαιώνεται η κοινοπραξία της με την ρωσική Lukoil με αντικείμενο έρευνες πετρελαίου σχιστών στην Δυτική Σιβηρία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής εταιρείας, Κριστόφ ντε Μαρζερί, «η κοινοπραξία με την Lukoil σταματά οριστικά» συμπληρώνοντας, ότι «αλλά δεν είχε αρχίσει, οπότε δεν έχει κανένα αντίκτυπο» στην εταιρεία του

Η γαλλική Total ανακοίνωσε χθες , Δευτέρα , ότι ματαιώνεται η κοινοπραξία της με την ρωσική Lukoil με αντικείμενο έρευνες πετρελαίου σχιστών στην Δυτική Σιβηρία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής εταιρείας, Κριστόφ ντε Μαρζερί, «η κοινοπραξία με την Lukoil σταματά οριστικά» συμπληρώνοντας, ότι «αλλά δεν είχε αρχίσει, οπότε δεν έχει κανένα αντίκτυπο» στην εταιρεία του.

Οι πιο πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Μόσχας αφορούν τη χρηματοδότηση και παροχή τεχνολογίας από τη Δύση προς διάφορα ρωσικά πρότζεκτ του χώρου της ενέργειας περιλαμβανομένων και των ερευνών στο πετρέλαιο σχιστών. Ο εν λόγω κλάδος αποτελεί, όπως σημειώνουν οι Financial Times, τη μεγάλη ελπίδα του Κρεμλίνου για ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, προοπτική η οποία, όμως, τώρα προσκρούει στη δυτική πολιτική των κυρώσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Η Total αναπτύσσει επίσης στη Ρωσία το πεδίο Γιαμάλ, για παραγωγή LNG, αξίας 27 δις δολ., μαζί με την ρωσική Novatek και την κινεζική CNPC.

Αν και η Novatek εμπίπτει στις κυρώσεις των ΗΠΑ, ο ντε Μαρζερί δήλωσε ότι το Γιαμάλ θα μπορούσε να βρει χρηματοδότηση από δυτικές τράπεζες «αλλά όχι σε δολλάρια». Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι Κινέζοι εταίροι του πρότζεκτ έχουν δεσμευθεί να καλύψουν το 60% των χρηματοδοτικών του αναγκών.