Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους πιθανούς χρηματοδότες της ISIS, γνωστότερης πλέον ως «Ισλαμικό Κράτος», προσπαθούν να εντοπίσουν οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, σε μία αναζήτηση που εκτείνεται από τον Περσικό Κόλπο έως την Ινδονησία. Μερικά συμπεράσματα οδηγούν στον βάσιμο συλλογισμό ότι η ISIS, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο απάτης και εκβιασμών, αποσπά λύτρα και ελέγχει οικονομικά ολόκληρες περιοχές, επιβάλλοντας φόρους στο λιανικό εμπόριο

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους πιθανούς χρηματοδότες της ISIS, γνωστότερης πλέον ως «Ισλαμικό Κράτος», προσπαθούν να εντοπίσουν οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, σε μία αναζήτηση που εκτείνεται από τον Περσικό Κόλπο έως την Ινδονησία. Μερικά συμπεράσματα οδηγούν στον βάσιμο συλλογισμό ότι η ISIS, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο απάτης και εκβιασμών, αποσπά λύτρα και ελέγχει οικονομικά ολόκληρες περιοχές, επιβάλλοντας φόρους στο λιανικό εμπόριο, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών στην Συρία, η οργάνωση σκοπεύει λίαν συντόμως να επιβάλει επιπλέον χρεώσεις και για το νερό και τον ηλεκτρισμό στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να σπάσουν τους κωδικούς των καταθέσεων της οργάνωσης οι κυβερνήσεις στη Δύση και οι σύμμαχοί τους στην Μέση Ανατολή, θα πρέπει πρώτα να μελετήσουν σε βάθος χρόνου το δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου, το οποίο πια αξιοποιείται στο έπακρο από μία επίλεκτη ομάδα της εν λόγω οργάνωσης και πρωτοστατεί στην χρηματοδότησή της.

Οι παρασκηνιακές αυτές εμπορικές και χρηματοδοτικές κινήσεις που διαδραματίζονται σε μία ευρεία ζώνη, που περιλαμβάνει το βόρειο Ιράκ, τη βορειοανατολική Συρία, τη νότια Τουρκία και ένα τμήμα του Ιράν, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και κορυφαίους διεθνείς εμπειρογνώμονες αποφέρει στην ISIS το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της. Πρόκειται πράγματι για μία πλούσια οργάνωση, η οποία χαρακτηριστικό είναι ότι πληρώνει σε όσους απασχολεί πενταπλάσιο μισθό από τον βασικό που ισχύει στις χώρες τους, παρέχοντάς τους αν χρειαστεί αυτοκίνητο, σπίτι και βέβαια τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Σύμφωνα με την Maplecroft, την εταιρεία διαχείρισης κινδύνου η ISIS ελέγχει πλέον έξι στις δέκα πετρελαιοπηγές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της πιο προσοδοφόρας και τουλάχιστον τέσσερις μικρότερες στο Ιράκ μεταξύ αυτών οι Ajeel και Hamreen. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου, έχει βαθιές ρίζες στην περιοχή. Μετά την επιβολή των ενεργειακών κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ στη δεκαετία του 1990 , ένα ισχυρό δίκτυο των λαθρεμπόρων, εξαπλώθηκε και ακμάζει στην περιοχή.

Εκατοντάδες επιχειρηματίες έκαναν την εμφάνισή τους, αγοράζοντας και πουλώντας πετρέλαιο του Ιράκ σε μειωμένες τιμές, αναλαμβάνοντας και τη μεταφορά του ως τα τουρκικά σύνορα. Έτσι είναι πολλοί οι επιχειρηματίες, που πλούτισαν, δημιουργώντας παράλληλα πολιτικούς δεσμούς, για την εδραίωση των συμφερόντων τους.

Εμπειρογνώμονες σε ενεργειακά θέματα και στελέχη μυστικών υπηρεσιών, εκτιμούν, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ότι η ISIS μπορεί να «ξεπλένει» εισροές εσόδων που αντιστοιχούν έως και στα 80.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Ποσότητα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που της εξασφαλίζει αυτή η υπόγεια δράση. Το πετρέλαιο διακινείται λαθραία μέσα από κακοτράχαλες βουνίσιες διαδρομές, μέσα από την έρημο, ή ακόμα και μέσω νομίμων περασμάτων, στο Reyhanli, το Zakho ή την Penjwan, ώστε να φτάσει για κατανάλωση στην Τουρκία, το Ιράν και την Ιορδανία.

Αυτές οι «μαύρες» ποσότητες πετρελαίου συχνά διυλίζονται στο ιρακινό Κουρδιστάν. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, έκανε τα «στραβά μάτια» καθώς πρόχειρα διυλιστήρια, ξεπηδούσαν για τον ανεφοδιασμό της τοπικής αγοράς, μετά από την απαγόρευση των εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου από την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι κοινό μυστικό, ότι τα σύνορα της περιοχής των Κούρδων, όπου ανθεί αυτή η μαύρη αγορά, ουδέποτε υπήρξε εύκολο να ελεγχθούν και να προστατευθούν αποτελεσματικά.

Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια οι Κούρδοι ουσιαστικά υποβοηθούσαν την εισροή χρημάτων στα ταμεία των Τζιχαντιστών και είναι πλέον διαπιστωμένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων της ISIS αποκομίζεται μέσα από τις τεράστιες περιοχές που η οργάνωση ελέγχει στο Ιράκ και την Συρία. Οι αρχές εκτιμούν επίσης, ότι οι συνοριοφύλακες σε Ιράκ, Ιράν, Συρία και Τουρκία δωροδοκούνται συστηματικά ώστε να αφήνουν τους λαθρέμπορους να περνούν ανενόχλητοι. Οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πράγματι πολλά τα χρήματα που ξοδεύονται στους συνοριακούς σταθμούς για δωροδοκίες.

Τα μετρητά άλλωστε δεν είναι το πρόβλημα για την ISIS. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η οργάνωση διαθέτει αρκετά για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δράση τη για δύο τουλάχιστον χρόνια. Εκείνο δε, που η ISIS προσπαθεί είναι να διακινεί προϊόντα πετρελαίου, φτάνοντάς τα, όσο γίνεται πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή, ώστε να ελαχιστοποιήσει έτσι τους μεσάζοντες. Κάτι που δεν θα αυξήσει απλώς κι άλλο τα κεφάλαιά της, αλλά κυρίως θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της στην περιοχή.