Αεροπορικές Επιδρομές Ενάντια σε 12 Διυλιστήρια Πετρελαίου που Ελέγχει το ISIS στην Συρία

Αεροπορικές Επιδρομές Ενάντια σε 12 Διυλιστήρια Πετρελαίου που Ελέγχει το ISIS στην Συρία
energia.gr
Πεμ, 25 Σεπτεμβρίου 2014 - 12:19
Δώδεκα διυλιστήρια πετρελαίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έπληξαν οι χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων. Τα διυλιστήρια πετρελαίου που έχει καταλάβει το ISIS αποτελεί βασική πηγή εσόδων για το «Ισλαμικό Κράτος», όπως έγραψε χθες το energia.gr (βλ. Το Λαθρεμπόριο Πετρελαίου Βασική Πηγή Εσόδων για την ISIS ), ωστόσο η πραγματική του έκταση είναι άγνωστη. Εκτιμάται ότι το ISIS παράγει λιγότερα από 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα

Δώδεκα διυλιστήρια πετρελαίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έπληξαν οι χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων. Τα διυλιστήρια πετρελαίου που έχει καταλάβει το ISIS αποτελεί βασική πηγή εσόδων για το «Ισλαμικό Κράτος», όπως έγραψε χθες το energia.gr (βλ. Το Λαθρεμπόριο Πετρελαίου Βασική Πηγή Εσόδων για την ISIS ), ωστόσο η πραγματική του έκταση είναι άγνωστη. Εκτιμάται ότι το ISIS παράγει λιγότερα από 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13 επιδρομές που στόχευαν μικρές μονάδες διύλισης πετρελαίου που ελέγχει το ISIS. Ξεχωριστή επιδρομή έπληξε ένα όχημα.

Το αποτέλεσμα «είναι ακόμη υπό αξιολόγηση, αλλά έχουν πρώτες ενδείξεις πως οι επιδρομές ήταν επιτυχείς», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι στις επιδρομές πήραν μέρος και αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, των δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους ξεπερνούν συχνά τα 2 εκατ. δολάρια την ημέρα από τις πωλήσεις πετρελαίου στο Ιράκ και τη Συρία, είτε σε μετρητά είτε ανταλλάσσονται αγαθά, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Αν και αυτές οι ποσότητες δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, οι παράνομες πωλήσεις πετρελαίου που πραγματοποιεί το ISIS, και μάλιστα σε μειωμένες τιμές αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για το «Ισλαμικό Κράτος», μαζί με τα έσοδα από εκβιασμούς, τα λύτρα και τους φόρους επί του πληθυσμού στις περιοχές που ελέγχει.