Τον χάρτη των αλλαγών που έρχονται φέτος στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μετά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30% ανέλυσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «βλέποντας» ακόμη και στο 1,05 ευρώ ανά λίτρο την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, φέτος, ανάλογα και με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Τον χάρτη των αλλαγών που έρχονται φέτος στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μετά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30% ανέλυσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «βλέποντας» ακόμη και στο 1,05 ευρώ ανά λίτρο την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, φέτος, ανάλογα και με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε χθες πως η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης «αποδείχθηκε οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη, περιβαλλοντικά επιζήμια, εκτιμάται πως δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά και το λαθρεμπόριο», ενώ οι σωρευτικές απώλειες στα έσοδα από τη μειωμένη κατανάλωση ανέρχονται στα 750 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία. Σύμφωνα με όσα είπε, χθες, μιλώντας στη Βουλή επί της τροπολογίας για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα:

1. Η μεγάλη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης συνέβαλε και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, με αύξηση αυτής κατά 13% την περίοδο Οκτωβρίου 2013 - Απριλίου 2014, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2012 - 2013.

2. Συνολικά, όμως, η υστέρηση εσόδων έναντι των προβλεφθέντων στόχων του μέτρου ανέρχεται σωρευτικά στα 750 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία.

3. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, με τη διαμόρφωσή του στα 230 ευρώ/1.000 λίτρα.

4. Με τη μείωση αυτή, η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, μόλις ξεκινήσει η χορήγησή του φέτος, αναμένεται να υποχωρήσει στα επίπεδα περίπου του 1,150 ευρώ/λίτρο, ίσως και του 1,05 ευρώ/λίτρο, ανάλογα με τις διεθνείς τιμές, από 1,259 ευρώ/λίτρο τον Απρίλιο του 2014.

5. Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λίτρο, τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ/λίτρο ή κατά 24% έναντι της τιμής του Απριλίου 2012. Για παράδειγμα, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η μείωση έναντι της περσινής λιανικής τιμής αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,47 ευρώ/λίτρο (περίπου 0,12 ευρώ/λίτρο από τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ και 0,35 ευρώ/λίτρο από την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης).

6 Εάν κάποιο νοικοκυριό καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από εκείνες που επιδοτούνται, ακόμη και για διπλάσια κατανάλωση λίτρων από τα επιδοτούμενα, η μέση τιμή ανά λίτρο που θα κληθεί να καταβάλλει δεν θα υπερβαίνει τα προ της αύξησης του ΕΦΚ επίπεδα του Απριλίου του 2012.

Επίδομα θέρμανσης: οικονομικό όφελος για κάθε νοικοκυριό

Σχετικά με την εισαγωγή του συστήματος εισροών ... εκροών, κεντρική παράμετρο στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στην εμπορία και διακίνηση καυσίμων, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό πλέον του 98% σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αχαΐα, Ηράκλειο, Μαγνησία και Ιωάννινα. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του συστήματος και την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τη μείωση του φόρου θα την καρπωθούν οι καταναλωτές και όχι οι επιτήδειοι, ενώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν 380 έλεγχοι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 02/10/2014)