Για την πρόθεσή της να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τα πετρέλαια στο Ιόνιο και στη θάλασσα νότια της Κρήτης ενημέρωσε τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη η ιταλική εταιρεία Edison, κατά την επίσκεψη του υπουργού στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μιλάνο

Για την πρόθεσή της να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τα πετρέλαια στο Ιόνιο και στη θάλασσα νότια της Κρήτης ενημέρωσε τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη η ιταλική εταιρεία Edison, κατά την επίσκεψη του υπουργού στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μιλάνο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στο Μιλάνο και συνέπεσε με τη λήξη των εκδηλώσεων για την 130η επέτειο από την ίδρυση της Edison.

«Επιβεβαιώσαμε στον υπουργό τη δέσμευσή μας για την έρευνα υδρογονανθράκων, αναγγέλλοντας τη συμμετοχή της Edison στο νέο γύρο παραχωρήσεων (bid round), καθώς και στην υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου IGI (Ελλάδος - Ιταλίας) και ΙGB (Ελλάδας - Βουλγαρίας) που αναπτύσσουμε από κοινού με τη ΔΕΠΑ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Bruno Lescoeur, όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ας σημειωθεί ότι ήδη η Edison, η οποία ανήκει στον γαλλικό ενεργειακό όμιλο EdF, σε κοινοπραξία με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Petroceltic έχει αποκτήσει την άδεια για την έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο. Επίσης δραστηριοποιείται στη χώρα μας στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison, στην οποία συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ και η «Ελλάκτωρ».

Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδει στη συνεργασία με τη ΔΕΠΑ όχι μόνον για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου αλλά και για την αναβίωση του παλαιού σχεδίου, του IGΙ, αγωγού αερίου Ελλάδος - Ιταλίας που έχει συνδυαστεί πλέον με τον αγωγό East Med, για τον οποίο προχωρεί μελέτη σκοπιμότητας. Ο East Med σχεδιάζεται να διασυνδέσει τα υπεράκτια κοιτάσματα της Κύπρου με την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ιταλία.

«Ο IGI θα διασφαλίσει την εξαγωγή στην Ιταλία των νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός και υπογράμμισε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα επενδυτικά σχέδια που η Edison προωθεί μέσω σταθερών συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, η ExxonMobil φέρεται να αγόρασε το πακέτο των σεισμικών δεδομένων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 07/10/2014)