Στη μέση ενός από τα χειρότερα selloff από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, βρίσκεται το πετρέλαιο, με τις τιμές στη διεθνή αγορά να έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα μέσα Ιουνίου, χάνοντας το κρίσιμο επίπεδο των 85 δολαρίων
Στη μέση ενός από τα χειρότερα selloff από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, βρίσκεται το πετρέλαιο, με τις τιμές στη διεθνή αγορά να έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα μέσα Ιουνίου, χάνοντας το κρίσιμο επίπεδο των 85 δολαρίων.

Υπάρχουν δύο απλές εξηγήσεις: μικρή ζήτηση, μεγάλη προσφορά. Πίσω από την υποτονική ζήτηση κρύβονται παράγοντες όπως η "βαλτωμένη" ευρωπαϊκή οικονομία, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και η εξασθενημένη ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το 2014 η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά μόλις 1,5%.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος παράγοντας φαίνεται να είναι η διογκούμενη παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, που ξεπέρασε τη ζήτηση το περασμένο έτος και ετοιμάζεται να το επαναλάβει το 2014. Προκειμένου να κρατήσει ψηλά τις τιμές, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, έχει περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου από τα 10 εκατομμύρια βαρέλια τη ημέρα -ιστορικό υψηλό- το Σεπτέμβριο του 2013, στα 9,6 εκατομμύρια βαρέλια έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Το αργό, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στο Λονδίνο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα υψηλά του Ιουνίου, ενώ παράλληλα τα διαθέσιμα αποθέματα στις μεγάλες ενεργοβόρες οικονομίες της Δύσης, αλλά και οι εξαγωγές των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εμφανίζονται σήμερα με τα τελευταία δεδομένα να υπερκαλύπτουν τη ζήτηση.

Με τις προβλέψεις των οικονομολόγων να μιλούν για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθίσταται, για την ώρα, δύσκολο να αντιληφθεί κανείς από πού μπορεί να έρθει η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Στο περιβάλλον αυτό, traders και hedge funds φέρονται να κλείνουν τις long θέσεις τους στο αργό, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ αντιθέτως οι short θέσεις –που ποντάρουν σε υποχώρηση των τιμών- έχουν αυξηθεί κατά 8%, μόνο την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Barclays, χαμηλώνουν τη μέση πρόβλεψη για την τιμή του αργού το δ' τρίμηνο δραστικά. Ειδικότερα, η Barclays «έκοψε» την πρόβλεψή της στα 85 δολάρια, από 98 δολάρια, σε μία εξέλιξη ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις αγορές. Οι πιο μακροπρόθεσμες τάσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν από τις μεταβολές της παγκόσμιας παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος.

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι παραδοσιακά το πετρέλαιο ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία από την τιμή του αμερικανικού νομίσματος καθώς οι διεθνείς αγορές τείνουν να εξισορροοπήσουν τη μεταβολή ενός εμπορεύματος που διαπραγματεύεται στο αμερικανικό νόμισμα.

Η τιμή του WTI υποχώρησε απότομα κάτω των 85,45 δολαρίων την Παρασκευή, διευρύνοντας τις απώλειες ενώ απειλούνται οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες στηρίξεις των 83, 82,10 και 81,20 δολαρίων.

Η πτωτική διάσπαση των 85,45 δολαρίων δίνει καθαρό bear σημάδι που θα αλλάξει μόνο εφόσον η τιμή αναρριχηθεί άνω των 85.45 δολαρίων και σταθεροποιηθεί εκεί.


(από την Ημερησία On Line)