Το πεδίο πετρελαίου Αζάρ του Ιράν αναμένεται να αρχίσει να παράγει 30.000-35.000 βαρέλια την ημέρα από τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Το πεδίο επρόκειτο να αναπτυχθεί από την ρωσική Gazprom, αλλά μετά από μακρές διαπραγματεύσεις αυτή αντικαταστάθηκε από μια ιρανική κοινοπραξία

Το πεδίο πετρελαίου Αζάρ του Ιράν αναμένεται να αρχίσει να παράγει 30.000-35.000 βαρέλια την ημέρα από τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Το πεδίο επρόκειτο να αναπτυχθεί από την ρωσική Gazprom, αλλά μετά από μακρές διαπραγματεύσεις αυτή αντικαταστάθηκε από μια ιρανική κοινοπραξία.
  
Το Αζάρ, σε πλήρη ανάπτυξη, θα προσθέσει 65.000 βαρέλια την ημέρα στην παραγωγική δυναμικότητα πετρελαίου του Ιράν. Το κόστος του έργου θα ξεπεράσει το 1 δις δολ., δήλωσε ο Υυπουργός Πετρελαίου του Ιράν Bijan Namdar Zanganeh.

Συνολικά 19 πηγάδια προγραμματίζεται να διατρηθούν στο Αζάρ, πέντε εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί. Το πεδίο είναι του συμπλέγματος πεδίων του Δυτικού Καρούν, εκ των οποίων πολλά είναι κοινά με το γειτονικό Ιράκ. Τα πεδία του Δυτικού Καρούν θα παράγουν 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το 2018, είπε ο Zanganeh.

Το πεδίο Αζάρ υπολογίζεται ότι διαθέτει αποθέματα πετρελαίου 2,5 δισεκ. βαρέλια με αξιοποιήσιμα αποθέματα 400 εκατ. βαρέλια. Η κρατική εταιρία πετρελαίου της Νορβηγίας Statoil είχε, επίσης, παλαιότερα, συνομιλίες με το Ιράν για την ανάπτυξη του Αζάρ, αλλά εγκατέλειψε το ενδιαφέρον της το 2008.