Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ίσως, να αποτελεί για τους καταναλωτές τη μοναδική θετική επίπτωση από το κλίμα αβεβαιότητας που πυροδοτούν φόβοι για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Πιθανολογείται δε ότι θα μειωθούν περαιτέρω διότι η Σαουδική Αραβία, η οποία εκπροσωπεί το ένα τρίτο της παραγωγής του ΟΠΕΚ με ημερήσια παραγωγή 9,7 εκατ. βαρέλια, μαζί με το Κουβέιτ εξετάζει με αρκετή συμπάθεια το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης από το 20% που έχει καταγραφεί το τελευταίο πεντάμηνο

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ίσως, να αποτελεί για τους καταναλωτές τη μοναδική θετική επίπτωση από το κλίμα αβεβαιότητας που πυροδοτούν φόβοι για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Πιθανολογείται δε ότι θα μειωθούν περαιτέρω διότι η Σαουδική Αραβία, η οποία εκπροσωπεί το ένα τρίτο της παραγωγής του ΟΠΕΚ με ημερήσια παραγωγή 9,7 εκατ. βαρέλια, μαζί με το Κουβέιτ εξετάζει με αρκετή συμπάθεια το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης από το 20% που έχει καταγραφεί το τελευταίο πεντάμηνο. Αυτή η μεταστροφή στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, εκτιμούν πηγές του πρακτορείου Reuters, ερμηνεύεται ως μια απόπειρα να αναχαιτίσει πρωτοβουλίες ανταγωνιστών όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παρουσιάσει ραγδαία πρόοδο στο μέτωπο της ενέργειας με την αξιοποίηση σχιστολιθικών κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου. Μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά 3,9 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2018, σύμφωνα με προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως προτίθεται να επιτρέψει την πτώση των τιμών ακόμη και μέχρι τα 80 δολάρια το βαρέλι για την επόμενη διετία.

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην επόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 27 Νοεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ένα ακόμη ισχυρό κράτος-μέλος του οργανισμού, ήδη συστήνει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής για την ενίσχυση των τιμών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ραφαέλ Ραμίρεζ, πρότεινε έκτακτη συνάντηση πριν από τα τέλη του επόμενου μηνός. Η σύνοδος αυτή, κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά κρίσιμη. Μικρότερα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν ούτε τη διάθεση, ούτε τα περιθώρια να διακινδυνεύσουν την εγχώρια ανάπτυξή τους με μια μείωση της παραγωγής που μπορεί να μην εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτήν την άποψη εξέφρασε, ούτως ή άλλως, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Αλί αλ-Ομαΐρ. Τόνισε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA πως μια μείωση στην ημερήσια παραγωγή δεν θα είχε επίδραση στις τιμές εν όψει της ενίσχυσης του ρόλου της Ρωσίας και των ΗΠΑ στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Στο Ιράκ, η κρατική Oil Marketing Company μείωσε προ δύο ημερών την τιμή του πετρελαίου Μπάσρα σε πελάτες από την Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, επαληθεύοντας τη διάθεση πετρελαίου σε χαμηλότερη τιμή.

Ελεύθερη πτώση

Στο χαμηλό τετραετίας κινήθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στο Λονδίνο, υποχωρώντας έως τα 87,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού εξασθένησε μέχρι τα 84,07 δολάρια το βαρέλι, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι για εξασθένηση της ζήτησης από την πιθανότητα νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη και μιας ευρύτερης επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται πτωτικά καθώς απορροφούν μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και την αλλαγή των ισορροπιών στις αγορές ενέργειας. Η άνοδος του δολαρίου, μετά την αναδίπλωση των μέτρων στήριξης των ΗΠΑ από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, ενθαρρύνει την αποδυνάμωση των τιμών στα εμπορεύματα και την ενέργεια. Επιπλέον, από τον Αύγουστο, αποκαταστάθηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου από τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό της Λιβύης έπειτα από δωδεκάμηνη παύση εργασιών, αυξάνοντας την προσφορά στις αγορές. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρέχουσες εξελίξεις ωφελούν τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τις ΗΠΑ στο κοινό μέτωπο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» που έχει καταλάβει κοιτάσματα πετρελαίου στη Συρία και το Ιράκ, με εκτιμώμενα ημερήσια κέρδη 3 εκατ. δολάρια.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/10/2014)