Νέες πιέσεις δέχθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου, υποχωρώντας κάτω από τα 82 δολ./βαρέλι στην αγορά της Ν. Υόρκης (ημερήσιες απώλειες σχεδόν 4%) και στα 84,8 δολ./βαρέλι το brent στην αγορά του Λονδίνου. Μόλις προ τριμήνου η τιμή του αργού ξεπερνούσε τα 100 δολ. και έκτοτε έχει υποχωρήσει 17%, επιστρέφοντας σε επίπεδα όπου τελευταία φορά βρέθηκε το 2010. Το μπρεντ τον Ιούνιο διαπραγματευόταν πάνω από τα 115 δολ., δηλαδή η τιμή έχει υποχωρήσει πάνω από 25%
Νέες πιέσεις δέχθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου, υποχωρώντας κάτω από τα 82 δολ./βαρέλι στην αγορά της Ν. Υόρκης (ημερήσιες απώλειες σχεδόν 4%) και στα 84,8 δολ./βαρέλι το brent στην αγορά του Λονδίνου. Μόλις προ τριμήνου η τιμή του αργού ξεπερνούσε τα 100 δολ. και έκτοτε έχει υποχωρήσει 17%, επιστρέφοντας σε επίπεδα όπου τελευταία φορά βρέθηκε το 2010. Το μπρεντ τον Ιούνιο διαπραγματευόταν πάνω από τα 115 δολ., δηλαδή η τιμή έχει υποχωρήσει πάνω από 25%.

Χθες, εκπρόσωπος του Ιράν εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο διατήρησης των τιμών στα τρέχοντα επίπεδα. «Αυτή την περίοδο του έτους είναι λογικό να υπάρχει σχετική εξασθένηση της τιμής, η οποία μάλιστα αντισταθμίζεται φέτος από την ενίσχυση του δολαρίου», δήλωσε κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας «δεν ανησυχούμε καθόλου». Το Ιράν μαζί με τη Βενεζουέλα φέρονταν να είναι τα κράτη-μέλη του OPEC που ασκούν τις ισχυρότερες πιέσεις για μείωση της παραγωγής, ώστε να στηριχθεί η τιμή. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προχώρησε σε μείωση των προβλέψεων για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φέτος κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, στα 700.000 βαρέλια. Για το 2015 προβλέπει αύξηση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, ενώ προηγουμένως προέβλεπε αύξηση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια. Στο μηνιαίο δελτίο της εκτιμά, μάλιστα, ότι ο OPEC δεν θα μειώσει την παραγωγή και άρα η υποχώρηση της τιμής θα συνεχιστεί.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Πρεμιέρα στην κλίμακα του 1,01 ως 1,06 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε «ανοίξει» τη σεζόν στη ζώνη του 1,25-1,27 ευρώ το λίτρο. Ακόμα πιο χαμηλά, κοντά στο 0,70- 0,80 ευρώ το λίτρο υπολογίζεται η τιμή για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30%, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, είναι οι κύριες αιτίες της υποχώρησης αυτής, η οποία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αν στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν είχε ενισχυθεί σημαντικά το δολάριο σε σχέση με το ευρώ. Ωστόσο σε πολλές περιοχές της χώρας μπορεί να παρατηρηθούν προβλήματα στη διανομή, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες, καθώς οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν προλάβει να εγκαταστήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα εισροών-εκροών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έχει ζητήσει από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης να δοθεί παράταση της προθεσμίας για την τοποθέτηση των συστημάτων αυτών στις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης, καθώς σε πολλές πόλεις της περιφέρειας δεν προλαβαίνουν να κάνουν εγκαίρως την εγκατάσταση, ενώ λείπουν και πολλά εξαρτήματα. Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ οι λόγοι της καθυστέρησης είναι δύο: H εκκρεμότητα ογκομέτρησης χιλιάδων δεξαμενών από μόνον τέσσερις πιστοποιημένες και διαπιστευμένες εταιρείες από το ΕΣΥΔ και η μη ολοκλήρωση από τις εταιρείες εγκατάστασης του συστήματος εισροών- εκροών σε πρατηριούχους και εμπόρους λόγω έλλειψης εξαρτημάτων του συστήματος και αδυναμίας ανταπόκρισης στα χρονοδιαγράμματα εγκατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, έχει δοθεί μία άτυπη, σιωπηρή παράταση για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών-εκροών, οπότε δεν αναμένεται να παρουσιαστεί σοβαρή διαταραχή στον εφοδιασμό της αγοράς, εξ αιτίας της αντίδρασης των πρατηριούχων.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 15/10/2014)