Θα συνεχίσει να αμφισβητεί την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τις προσεχείς εβδομάδες ή και μήνες , η Ουγγαρία, η οποία επιλεκτικά ωστόσο, θα επιδιώξει να διατηρήσει σχετικά καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βουδαπέστη θα συνεχίσει να στηρίζει την κύρια πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες απέναντι στη Ρωσία , όπως τις αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων , διατηρώντας παράλληλα τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της με το Κρεμλίνο για κύρια θέματα όπως o αγωγός φυσικού αερίου South Stream

Θα συνεχίσει να αμφισβητεί την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τις προσεχείς εβδομάδες ή και μήνες , η Ουγγαρία, η οποία επιλεκτικά ωστόσο, θα επιδιώξει να διατηρήσει σχετικά καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βουδαπέστη θα συνεχίσει να στηρίζει την κύρια πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες απέναντι στη Ρωσία , όπως τις αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων , διατηρώντας παράλληλα τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της με το Κρεμλίνο για κύρια θέματα όπως o αγωγός φυσικού αερίου South Stream. Όπως έγραψε στις 4 Οκτωβρίου το energia.gr ( «Πυρά» ΗΠΑ Κατά Ουγγαρίας για «Δημοκρατική Οπισθοδρόμηση» με … Φόντο τον South Stream), οι δεσμοί αυτοί έχουν ήδη προκαλέσει την μήνιν της υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ, κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Σε περιφερειακό επίπεδο , η Ουγγαρία πιθανότατα θα εισέλθει σε μία φάση ψυχρότερων σχέσεων με την Πολωνία και τη Ρουμανία κι αυτό γιατί η Βουδαπέστη δεν βλέπει στρατηγικό κέρδος, εάν υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση έναντι του Κρεμλίνου.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Stratfor, το Κυβερνών κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας στις 22 Οκτωβρίου ανακοίνωσε τα σχέδιά του, να εισαγάγει νομοθεσία που θα επιτρέπει σε κάθε εταιρεία φυσικού αερίου , που δεν είναι πιστοποιημένος διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η μόνη προϋπόθεση που θα χρειάζεται μια εταιρεία για την κατασκευή αγωγού, θα είναι η έγκριση από την Ουγγρική Υπηρεσία Ενέργειας , αφαιρώντας έτσι από τους διεθνείς οργανισμούς κάθε δικαιοδοσία επί του θέματος .

Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο έργο κατασκευής του αγωγού, αλλά το μόνο τέτοιο έργο που συζητείται είναι το South Stream. Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε αφότου η Ουγγαρία ανακοίνωσε την αναστολή των παραδόσεων του φυσικού αερίου στην Ουκρανία και εν μέσω νέων πολιτικών προστριβών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

O South Stream θεωρείται από πολλούς αμφιλεγόμενη υπόθεση. Πρώτον γιατί δεν συμμορφώνεται με τον κανονισμό του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύει η κυριότητα των αγωγών φυσικού αερίου από εταιρείες που αναλαμβάνουν παράλληλα και την εξόρυξη του. Δεύτερον, ο South Stream έχει σχεδιαστεί για να παρακάμψει την Ουκρανία, ως χώρα διαμετακόμισης για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη . Η κρίση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε διαμάχη για τον South Stream, που από νομική υπόθεση, έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις στα κράτη μέλη να παγώσουν την κατασκευή του αγωγού , με μέτρια μόνο επιτυχία . Η Βουλγαρία και η Αυστρία δήλωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά το πρόγραμμα , αλλά εξακολουθούν να πιέζουν διπλωματικά για να συνεχιστεί . Η Ουγγαρία έχει λάβει μια πιο τολμηρή προσέγγιση , όπως υποδηλώνει το νομοσχέδιο του Fidesz.

Οι πολιτική του Ορμπάν προκαλεί τριβές

Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανέλαβε την εξουσία το 2010 , η σχέση της Ουγγαρίας με τη Δύση είναι τεταμένη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν επανειλημμένα τις προσπάθειες του Fidesz να ασκήσει περισσότερο έλεγχο επί της ουγγρικής οικονομίας, εγκρίνοντας νόμους, οι οποίοι περιορίζουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης . Ωστόσο η σχέση έγινε ιδιαίτερα τεταμένη μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης , επειδή η Βουδαπέστη επιδιώκει μια διφορούμενη εξωτερική πολιτική . Από τη μία πλευρά, η Ουγγαρία συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στην έγκριση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας . Από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να διατηρήσει οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Κρεμλίνο .

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Όρμπαν είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στη Βουδαπέστη. Τέσσερις ημέρες αργότερα ο φορέας εκμετάλλευσης της ενέργειας της Ουγγαρίας, FGSZ , ανακοίνωσε την αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, γεγονός, που παρακωλύει την αναζήτηση του Κιέβου για μη Ρώσους προμηθευτές ενέργειας ( αν και η Ουγγαρία δήλωσε ότι θα επαναλάβει αυτές τις αποστολές στις αρχές του 2015 ). Οι Ουγγρικές αρχές προκαλούν και τους γείτονές τους, πιέζοντας για περισσότερη αυτονομία για τις ουγγρικές μειονότητες στην Ουκρανία και τη Ρουμανία - οι εθνικές μειονότητες είναι άλλωστε ένα ευαίσθητο θέμα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη .

Οι κινήσεις της Ουγγαρίας, προξένησαν ιδιαίτερη ανησυχία στην Πολωνία, έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Πολωνία και η Ουγγαρία, μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία , είναι μέλη της Ομάδας Βίσεγκραντ , μια πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης . Η ουκρανική κρίση επιδείνωσε τις προ - υπάρχουσες διαφορές εντός της ομάδας. Η Ουγγαρία (και η Δημοκρατία της Τσεχίας, αλλά και η Σλοβακία, σε μικρότερο βαθμό) δεν συμμερίζονται την αίσθηση του επείγοντος που υπογραμμίζει η Πολωνία πάνω στο ζήτημα της Ρωσίας επιδιώκουν πιο χαλαρή πολιτική στάση.

Είναι δε, μία δύσκολη περίοδος για την Ουγγαρία σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα τέλη Ιουλίου , η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε έντονα την ομιλία Ορμπάν για την οικοδόμηση μιας «ανελεύθερης κατάστασης», στην Ουγγαρία. Οι εντάσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και της Ουάσιγκτον αυξήθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι έξι Ούγγροι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ύποπτοι για διαφθορά. Τα ονόματά τους δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, αλλά τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει υψηλόβαθμα στελέχη της Εφορίας της Ουγγαρίας και φιλοκυβερνητικών συμβούλων και επιχειρηματιών. Η αντίδραση της Βουδαπέστης ήταν ήπια, επικρίνοντας την κίνηση αυτή, αλλά και καθησυχαστική προς την Ουάσιγκτον, καθώς επισήμως αναφέρθηκε ότι η Ουγγαρία εξακολουθεί να θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως βασικό της σύμμαχο.

Δεν είναι όλα ήσυχα στην Ουγγαρία, ωστόσο, καθώς τα νέα σχέδια φορολόγησης της χρήσης του Διαδικτύου και των περιστατικών της δωροδοκίας στην οποία ενέχονται δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ζημιώσει αισθητά τη δημοτικότητα της κυβέρνησης. Οι ανταγωνισμοί αυξάνονται και μεταξύ των κεφαλαιούχων της Ουγγαρίας, καθώς και στους κόλπους της κυβέρνησης. Ορισμένοι από τους επιχειρηματίες που υποστηρίζουν τον Orban είναι σε έναν αγώνα ενάντια σε ισχυρό επιχειρηματία και πρώην υποστηρικτής του Fidesz Lajos Simicska . Έτσι εκφράζονται φόβοι, ότι κατά τους προσεχείς μήνες, οι αντιπαλότητες αυτές θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την ουγγρική κυβέρνηση.

Η Ουγγαρία ως παραμεθόριο κράτος μέλος

Ενώ οι περισσότερες από τις αποφάσεις του Fidesz είναι δημοφιλείς εντός της χώρας του, αποτελούν επίσης και το αποτέλεσμα της διεθνούς κατάστασης. Η Ουγγαρία βρίσκεται και γεωγραφικά στο κέντρο μιας περιοχής σε αναβρασμό. Δυτικά της Βουδαπέστης μια κατακερματισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα αβέβαιο μέλλον, λόγω της εσωτερικής οικονομικής κρίσης και των πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεών της. Ανατολικά της χώρας μία πιο ενεργή Ρωσία, η οποία συνδυάζει τους ενεργειακούς της πόρους με μια προφανή στρατιωτική επιθετικότητα, για την επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχα . Λίγο πιο μακριά , Βουδαπέστη παρακολουθεί μία αμερικανική κυβέρνηση που μπορεί ή δεν μπορεί να προστατεύσει την Ουγγαρία στην περίπτωση ξένης επιθετικότητα. Στο εσωτερικό της, δε η Ουγγαρία έχει να ασχοληθεί με τη σύγκρουση μεταξύ των κεντροαριστερών δυνάμεων που πιέζουν για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ισχυρή εθνικιστική , δεξιά πτέρυγα, με πολλές αντισημιτικές ομάδες που θέλουν η χώρα να κινείται μακριά από τη Δύση και να πάει πιο κοντά στη Ρωσία .

Η ίδια η Fidesz δεν είναι μια ομοιογενής δύναμη. Ορισμένα μέλη θέλουν την Ουγγαρία να έχουν καλύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ άλλοι υπερασπίζονται μια επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία. Το να επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέρος της στρατηγικής του κόμματος και η ουγγρική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσει την πολιτική στήριξη και επενδύσεις από εταιρείες των ΗΠΑ . Για παράδειγμα , στις 22 Οκτωβρίου, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Εξωτερικών Υποθέσεων Peter Szijjarto συναντήθηκε με τους διευθυντές μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ, όπως η General Motors και η General Electric, οι οποίες λειτουργούν στην Ουγγαρία .

Η Ουγγαρία είναι μια παραμεθόριος περιοχή της Ένωσης, και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να βρει μια ισορροπία μεταξύ όλων των ξένων που εμπλέκονται στην περιοχή. Αυτό εξηγεί γιατί η Βουδαπέστη υποστήριξε τις αντι - ρωσικές κυρώσεις και είχε μια ήπια αντίδραση στην άρνηση χορήγησης visa από τις ΗΠΑ σε Ούγγρους πολίτες. Εξηγεί επίσης τα πρόσφατα ανοίγματα της Βουδαπέστης προς τη Μόσχα και τις κατά καιρούς συγκρούσεις της, με τις Βρυξέλλες . Αντικρουόμενα συμφέροντα της Ουγγαρίας θα συνεχίσουν να αναγκάζουν τη χώρα να διατηρήσει αυτήν την αμφίσημη εξωτερική πολιτική της .