Τις προσφορές της σεζόν 2014-2015 για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης με χρήση των πιστωτικών καρτών λάνσαραν τις προηγούμενες ημέρες οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι.
Τις προσφορές της σεζόν 2014-2015 για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης με χρήση των πιστωτικών καρτών λάνσαραν τις προηγούμενες ημέρες οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι. Οι τράπεζες σε συνεργασία με εταιρείες εμπορίας καυσίμων δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους με επαρκή διαθέσιμα όρια να καλύψουν τις ανάγκες τους ωφελούμενοι από τα προγράμματα επιβράβευσης που τέθηκαν σε ισχύ και να εξοφλήσουν τη δαπάνη που θα προκύψει σε έως και εννέα άτοκες δόσεις.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και η διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης στα επίπεδα των 0,35 ευρώ ανά λίτρο, σε συνδυασμό με την ανταμοιβή από τα πιστωτικά ιδρύματα, θα οδηγήσουν σε μια αξιοσημείωτη ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού τον εφετινό χειμώνα. Πολύ σημαντικό ειδικά για τους δικαιούχους του επιδόματος θεωρούν το γεγονός ότι με τις πιστωτικές κάρτες διασφαλίζεται ούτως ή άλλως μια άτοκη περίοδος χάριτος που μπορεί να φτάσει έως και τον ενάμιση μήνα. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να καλυφθεί το 20ήμερο κενό που μεσολαβεί μεταξύ της αίτησης προς το υπουργείο Οικονομικών και της είσπραξης της προκαταβολής ή του συνόλου του βοηθήματος.

Πώς λειτουργεί

Η ανοιχτή πίστωση στον τομέα του πλαστικού χρήματος λειτουργεί ως εξής: κάθε αγορά με την κάρτα εξοφλείται περίπου 15 ημέρες μετά την έκδοση του μηνιαίου λογαριασμού. Αρα μια κίνηση που θα πραγματοποιηθεί την αμέσως επομένη από την έκδοσή του θα πληρωθεί 45 ημέρες αργότερα. Με δεδομένο ότι με την υποβολή της αίτησης για το επίδομα το νοικοκυριό λαμβάνει προκαταβολή ίση με το 25% του επιδόματος που δικαιούται και το υπόλοιπο εξοφλείται εντός 20 ημερών μετά την αγορά του καυσίμου, υπάρχει χρόνος για την είσπραξή του ως την ημερομηνία πληρωμής της κάρτας.

Συνεργασίες

Πέρα από την παραπάνω διευκόλυνση, οι τράπεζες σε συνεργασία με εταιρείες εμπορίας καυσίμων δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα και να «ζεσταθούν» κερδίζοντας εκπτώσεις, επιστροφή μετρητών και άτοκες δόσεις. Μοναδική προϋπόθεση για την εξασφάλιση των παραπάνω πλεονεκτημάτων αποτελεί η επάρκεια του διαθέσιμου πιστωτικού ορίου.

Η κάθε τράπεζα έχει το δικό της πρόγραμμα επιβράβευσης. Αλλες συνεργάζονται αποκλειστικά με συγκεκριμένες εταιρείες προμήθειας πετρελαίου, ορισμένες δίνουν τη δυνατότητα άτοκων δόσεων ανεξάρτητα από τον προμηθευτή, ενώ συνδυαστικά μπορεί να παρέχεται και έκπτωση στην τιμή του καυσίμου. Αναλυτικότερα οι καταναλωτές μέσω των προσφορών στις πιστωτικές κάρτες μπορούν να κερδίσουν ως εξής:

1. Εκπτωση - επιστροφή μετρητών
. Στην ελληνική αγορά λειτουργούν προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν άμεση έκπτωση ως και 2% στο κόστος αγοράς του πετρελαίου, επιστροφή μετρητών για επόμενες αγορές ως και 5% ή συνδυασμό των δύο παραπάνω μεθόδων ανταμοιβής.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος με την πληρωμή καυσίμων 1.000 ευρώ να κερδίσει άμεσα έκπτωση 20 ευρώ και 10 ευρώ επιστροφή στην κάρτα του για την πραγματοποίηση μελλοντικών αγορών. Ή να κερδίσει 50 ευρώ μετρητά για επόμενες αγορές του, π.χ. για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του.

2. Συγκέντρωση πόντων.
Σε άλλα προγράμματα επιβράβευσης ο κάτοχος της κάρτας βάσει των αγορών που πραγματοποιεί κερδίζει πόντους οι οποίοι μπορούν να εξαργυρωθούν σε επόμενες αγορές. Αν η προμήθεια του πετρελαίου γίνει σε συνεργαζόμενο με την τράπεζα πρατήριο, οι πόντοι είναι περισσότεροι. Για παράδειγμα, με αγορές καυσίμων 1.000 ευρώ μπορεί να κερδίσει 4.000 πόντους, τους οποίους μπορεί να εξαργυρώσει για τη βενζίνη του ΙΧ απαλλασσόμενος από τον ΦΠΑ.

3. Ατοκες δόσεις.
Ανεξάρτητα από το αν ισχύουν οι παραπάνω επιβραβεύσεις, όλες οι τράπεζες με ειδικά προγράμματα προμήθειας πετρελαίου δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης του ποσού της αγοράς σε 3 ως και 9 άτοκες δόσεις.



Συμβουλές - Τι πρέπει να προσέχουν περισσότερο οι καταναλωτές

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εξέδωσε και εφέτος έναν οδηγό χρήσιμων συμβουλών για τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα τους προτείνει τα εξής:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

2. Πριν από την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτόν καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος.

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.

4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

7. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μετρητή.

8. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5-6 λεπτά.

9. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία.

10. Επισημαίνεται ότι όλοι οι καταναλωτές πρέπει να ελέγξουν αν πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.

11. Οι καταναλωτές που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική φόρμα στο www.gsis.gr.

Από την Εφημερίδα:Το Βήμα