Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βρετανία ύστερα από δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με το οποίο η Άγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε να διακινδυνεύσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βρετανία ύστερα από δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με το οποίο η Άγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε να διακινδυνεύσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. παρά να δεχθεί ποσοστώσεις στις μεταναστευτικές ροές μεταξύ χωρών- μελών της Ένωσης. Η Βρετανία είναι αποφασισμένη να προωθήσει «τα εθνικά της συμφέροντα» στην Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προσθέτοντας ότι η κοινή γνώμη «επιθυμεί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» της μετανάστευσης και ότι η κυβέρνησή του «θα το πράξει με ήρεμο και λογικό τρόπο».

Την Κυριακή, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι ενδεχόμενος περιορισμός των μεταναστών που δέχεται η Βρετανία από άλλες χώρες-μέλη θα αποτελούσε «σημείο μη επιστροφής», αυξάνοντας δραματικά τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κάμερον χαρακτήρισε το εν λόγω δημοσίευμα ως «σεναριολογία», σημειώνοντας ότι «οι θέσεις της κ. Μέρκελ είναι ήδη γνωστές».

Οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετωπίζουν ισχυρή πίεση από το ανερχόμενο, αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της προσεχούς άνοιξης. Σε μια προσπάθεια θωράκισης της κοινωνικής του βάσης, ο Κάμερον έχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το καθεστώς της Βρετανίας στην Ε.Ε. προτού προχωρήσει - εφόσον, βέβαια, επανεκλεγεί - σε δημοψήφισμα, το 2017, με το ερώτημα της συμμετοχής της χώρας του στην Ένωση.

Ο περιορισμός της μετανάστευσης αποτελεί βασικό στοιχείο της επαναδιαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση Κάμερον κάνει λόγο για κατάχρηση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων παροχών του βρετανικού κοινωνικού κράτους από πολίτες άλλων κρατών- μελών, οι οποίοι φτάνουν στη Βρετανία χωρίς εξασφαλισμένη εργασία. Η Γερμανία εμφανίζεται ανοικτή στον διάλογο γύρω από το συγκεκριμένο αυτό θέμα, αλλά αρνείται κατηγορηματικά την επιβολή ποσοστώσεων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα τορπίλιζε την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών, που αποτελεί θεμελιώδη, καταστατική αρχή της Ένωσης.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η διαφορά απόψεων με το Λονδίνο «δεν συνιστά διμερές πρόβλημα μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας, αλλά πρόβλημα στις σχέσεις της Βρετανίας με το σύνολο των εταίρων της». Ο κ. Ζάιμπερτ κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να «διευκρινίσει», πέραν του ζητήματος της μετανάστευσης, τον ευρύτερο ρόλο που θα ήθελε να παίξει προοπτικά στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο Κολ για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν σε Βερολίνο και Αθήνα οι σκληρές επικρίσεις του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ εναντίον του διαδόχου του Γκέρχαρντ Σρέντερ για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και την κατά τη γνώμη του «πρόωρη» ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. 

Στο νέο βιβλίο του, αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο μέντορας της Άγκελα Μέρκελ τονίζει ότι ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι έπρεπε να προηγηθούν μεταρρυθμίσεις για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, τα προβλήματα της οποίας «ήταν φανερά σε όποιον κοιτούσε λίγο πιο προσεκτικά, ενώ δεν έλειπαν και οι προειδοποιήσεις». 

Πάντως, ο Κολ σημειώνει πως «ό,τι έγινε, έγινε. Τώρα οφείλουμε αναμφίβολα να είμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει, και να τη βοηθήσουμε για να βοηθήσει κι αυτή τον εαυτό της». Τέλος, ο 84χρονος πολιτικός ασκεί κριτική στην πολιτική «απομόνωσης» της Ρωσίας από τους ηγέτες ΗΠΑ και Ε.Ε. με αφορμή την ουκρανική κρίση, τονίζοντας ότι «η Δύση οφείλει να είναι προσεκτική, αν δεν θέλει να υπονομεύσει ό,τι κερδήθηκε στο παρελθόν».

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 04/11/2014)