Το ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της πιστοποίησε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο η Κομισιόν, η οποία στις φθινοπωρινές προβλέψεις της χαμήλωσε τον πήχυ για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της περιοχής

Το ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της πιστοποίησε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο η Κομισιόν, η οποία στις φθινοπωρινές προβλέψεις της χαμήλωσε τον πήχυ για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της περιοχής φέτος και το 2015 στο 0,8% και 1,1% αντίστοιχα, έναντι 1,2% και 1,7% που προέβλεπε την άνοιξη. Παράλληλα με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, πτωτικά αναθεωρήθηκαν και αυτές για τον πληθωρισμό (στο 0,5% φέτος και 0,8% το 2015 από 0,8% και 1,2% αντίστοιχα), ενώ βασανιστικά αργή προβλέπεται και η μείωση της ανεργίας (από 11,9% το 2013 στο 11,6% φέτος και στο 11,3% το 2015).

Όλα αυτά ενισχύουν τους φόβους ότι ο κλοιός των αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης και του επικίνδυνα χαμηλού πληθωρισμού σφίγγει, εντείνοντας τις πιέσεις τόσο προς τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβουν νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Όμως, τα περιθώρια αμφότερων των πλευρών είναι περιορισμένα, καθώς οι χώρες που έχουν δημοσιονομικά τη δυνατότητα να δώσουν ώθηση στην οικονομία, όπως η Γερμανία, δεν διατίθενται να το κάνουν, ενώ αυτές που θέλουν (Γαλλία-Ιταλία) έχουν δεμένα χέρια ένεκα υψηλών χρεών και ελλειμμάτων. Όσο για την ΕΚΤ, η προοπτική για εκτύπωση χρήματος (που προεξοφλεί ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς) φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, υπό το φως των τελευταίων πληροφοριών που μιλούν για διευρυνόμενο ρήγμα μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και των «γερακιών» στο Δ.Σ. της Τράπεζας.

Σήμα κινδύνου 

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο βύθισης της Ευρωζώνης σε αποπληθωρισμό έκρουσε χθες και η Fitch, προειδοποιώντας για «πιέσεις από τα υπερβολικά υψηλά πραγματικά επιτόκια και την αύξηση του χρέους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» και επισημαίνοντας ότι οι χαμηλές τιμές (και μισθοί?) καθιστούν τη διαδικασία ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας των χωρών της περιφέρειας πολύ πιο χρονοβόρα και επώδυνη. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελπίδες για μια αναπτυξιακή «ώθηση προς τα εμπρός» έχουν εναποτεθεί στο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα των 300 δισ. ευρώ που θα συγκεκριμενοποιήσει τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αδύναμος κρίκος

Τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι η Γαλλία θεωρείται ως ο πλέον αδύναμος κρίκος, καθώς εκτός από την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ (στο 0,3% φέτος και 0,7% το 2015 από 1% και 1,5% προηγουμένως), παρουσιάζει επίσης πτωτική τάση των επενδύσεων, επιδείνωση των μακροοικονομικών της μεγεθών (αν και τα στοιχεία για αύξηση του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2016 δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2015 την περασμένη εβδομάδα) και περαιτέρω διάβρωση της ανταγωνιστικότητάς της, που αποτυπώνεται στην εμφάνιση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 1,9% του ΑΕΠ φέτος και το 2015, με αύξησή του στο 2,2% το 2016.

Γερμανία 

Στον αντίποδα, η εξαγωγική υπερδύναμη Γερμανία προβλέπεται να εμφανίσει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών πάνω από 7% του ΑΕΠ την επόμενη διετία. Και παρότι οι προβλέψεις και για τους δικούς της ρυθμούς ανάπτυξης «ψαλιδίστηκαν» σημαντικά (στο 1,3% και 1,1% φέτος και το 2015 από 1,8% και 2% την άνοιξη), εντούτοις εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τους περισσότερους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Μιλώντας χθες στους Γερμανούς βιομήχανους, η Αγκέλα Μέρκελ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει «εξαιρετικά εύθραυστη», εμφανίστηκε όμως καθησυχαστική για την εγχώρια οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την «σταθερή» και αποδίδοντας την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε εξωτερικούς παράγοντες.

Πρωταθλήτρια της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναδεικνύεται η Ιρλανδία, όπου το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% φέτος και 3,6% το 2015 (έναντι εκτιμήσεων για 1,7% και 3% την άνοιξη). Χθες εξάλλου το Δουβλίνο άντλησε 3,75 δισ. ευρώ μέσω 15ετών ομολόγων με επιτόκιο 2,49% για να αποπληρώσει τα βραχυπρόθεσμα δάνεια προς το ΔΝΤ (που φέρουν επιτόκιο 5%), σε ένα ακόμα βήμα απεμπλοκής από το Μνημόνιο και επιστροφής στην πρώτη ταχύτητα της Ευρωζώνης.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 05/11/2014)