Πρόταση για νέο τερματικό σταθμό παραλαβής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην περιοχή Κουκλιών, ανάλογο με αυτό της VTTV στην περιοχή Βασιλικού, εξετάζουν αυτήν την περίοδο οι αρμόδιες Αρχές
Πρόταση για νέο τερματικό σταθμό παραλαβής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην περιοχή Κουκλιών, ανάλογο με αυτό της VTTV στην περιοχή Βασιλικού, εξετάζουν αυτήν την περίοδο οι αρμόδιες Αρχές. Πρόκειται για μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που προτείνει η γερμανική Oiltanking και θα περιλαμβάνει την κατασκευή δεξαμενών για αποθήκευση και διαχείριση πετρελαιοειδών, καθώς και εγκαταταστάσεις για τον ελλιμενισμό δεξαμενόπλοιων για φόρτωση και εκφόρτωση καυσίμων.

H Oiltanking είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες αποθήκευσης καυσίμων στον κόσμο και ειδική στην ανέγερση τερματικών. Σήμερα κατέχει και λειτουργεί 72 τερματικούς σταθμούς σε 23 χώρες με συνολική αποθηκευτική ικανότητα άνω των 19,2 εκατ. κυβικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το όλο έργο προωθείται να γίνει σε τσιφλίκια Κουκλιών που εμπίπτουν στο δίκτυο Natura 2000 ως περιοχή Ζώνης Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά. Για την εν λόγω περιοχή έχει ήδη κινηθεί διαδικασία από την Κομισιόν, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αιτιολογημένης γνώμης.

Σημειώνεται ότι για την ίδια περιοχή υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, για χωροθέτηση δεύτερου ενεργειακού πόλου στα διοικητικά όρια της κοινότητας Κουκλιών για την επάρκεια των ενεργειακών αποθεμάτων της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, το δεύτερο ενεργειακό κέντρο -μετά το πρώτο στο Βασιλικό- θα χωροθετηθεί στα Κούκλια, για την όσο δυνατό μεγαλύτερη διασπορά των ενεργειακών υποδομών. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί τυχόν δημιουργία αλυσιδωτών επιπτώσεων, σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος.

Το εμβαδόν του χερσαίου χώρου που θα αξιοποιηθεί κυμαίνεται γύρω στα 500.000 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για παραθαλάσσια περιοχή κρατικής ιδιοκτησίας σε σχετική απόσταση από υφιστάμενες ζώνες ανάπτυξης. Η γη εντάσσεται πολεοδομικά σε ζώνη προστασίας Ζ1. Όπως επισημαίνεται υπάρχει φυσική απομόνωση μεταξύ των ποταμών Διαρίζου και Ξερού, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν ουδέτερη ζώνη, για τις αναπτύξεις που προγραμματίζονται στην περιοχή.

Τονίζεται ότι τα λεπτομερή όρια και η ακριβής χωροθέτηση της περιοχής, θα καθοριστούν, μετά τη διεξαγωγή των απαραίτητων περιβαλλοντικών και άλλων μελετών, που θα υποδεικνύουν τον χώρο με τα λιγότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών.

Δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο και στο αεροδρόμιο Πάφου υπάρχει ευκολία πρόσβασης σε οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές.

Στο πλαίσιο προώθησης των διαδικασιών, τονίζεται ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προϋποθέσεις του άρθρου 6.4 της οδηγίας των οικοτόπων με την επίκληση υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να μειωθούν οι οποιεσδήποτε πιθανότητες παραπομπής της Δημοκρατίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και αυτό γιατί κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Εμπορίου πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση, αλλά το έργο θεωρείται ότι είναι απολύτως επιτακτικό, δηλαδή ότι είναι υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος.

Για να προχωρήσει το όλο έργο, εφόσον πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να ληφθούν κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία εγγυώνται ότι θα διατηρηθεί η συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000.

Για παράδειγμα, στην Ισπανία για την κατασκευή ενός φράγματος το 2004, το οποίο θα επηρέαζε μόνο το 1% της περιοχής του δικτύου Natura 2000, καθορίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία κοστολογήθηκαν στα €28.288.407.

Επίσης, για την επέκταση του λιμανιού της Χάβρης, που βρίσκεται στο δέλτα του Σηκουάνα στη Γαλλία, μία σημαντικότατη περιοχή Natura 2000 που καλύπτει περίπου 188 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθορίστηκε ένα πακέτο €46 εκατ. (λιγότερο από 1% του συνολικού κόστους του αναπτυξιακού έργου) με περιβαλλοντικά μέτρα προς υλοποίηση πριν το ξεκίνημα των έργων επέκτασης του λιμανιού.
Προσπάθειες απεγκλωβισμού από το Natura
Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών στην παρουσία των διευθυντών των Τμημάτων Πολεοδομίας, Κτηματολογίου και Υπηρεσίας Ενέργειας, ο προϊστάμενος του Ταμείου Θήρας, Παντελής Χατζηγέρος, εξήγησε τα δεδομένα που προκύπτουν από το καθεστώς της περιοχής ως ΖΕΠ.

Η αξιολόγηση των έργων, τα οποία επηρεάζουν περιοχές Natura, γίνεται με βάση συγκεκριμένη διαδικασία. Κατά τη διαδικασία αυτή, αρχικά εξετάζεται κατά πόσο ένα έργο σχετίζεται με τη διαχείριση μιας περιοχής Natura 2000. Αν σχετίζεται, τότε το έργο μπορεί να προωθηθεί. Αν δεν σχετίζεται και δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις, τότε και πάλι μπορεί να προωθηθούν. Εάν όμως υπάρχουν σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, τότε θα πρέπει να εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις.
Σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος, τότε το έργο θα μπορεί να προωθηθεί υπό προϋποθέσεις που αφορούν στα αντισταθμιστικά μέτρα.
Ωστόσο, προκύπτουν ερωτηματικά κατά πόσο ένα έργο που θα πραγματοποιήσει ένας ιδιώτης μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία έργων υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος, εκτός και αν ενταχθεί στο ευρύτερο σχέδιο για το δεύτερο μικρότερο ενεργειακό κέντρο.
Άτυπη διαβούλευση με την Κομισιόν για να εξεταστεί το ενδεχόμενο πιθανής χωροθέτησης του εν λόγω έργου στην περιοχή των Κουκλιών, είχε η Υπηρεσία Θήρας. Σε γραπτή απάντησή της, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διατάξεις του άρθρου 6.4 της οδηγίας, δηλαδή να γίνει επίκληση του υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος. Παράλληλα, επισημάνθηκε από τις Βρυξέλλες ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή έχει κινηθεί διαδικασία από την Κομισιόν, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αιτιολογημένης γνώμης.

Σημειώνουμε ότι η αιτιολογημένη γνώμη αφορά στο φιάσκο με την εγκατάσταση μονάδα αφαλάτωσης στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπο Κοινοτικής Σημασίας Ξερός Ποταμός Κουκλιών, η οποία ουδέποτε λειτούργησε. Παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει τη λειτουργία της εδώ και ένα χρόνο, εντούτοις οι εγκαταστάσεις παραμένουν στην περιοχή.

(www.philenews.com, 08/11/2014)