Για μεταβαλλόμενες συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο χθες η εφημερίδα «Guardian», σχολιάζοντας την τριμερή συμφωνία του Καΐρου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «είναι απίθανο να καθησυχάσουν την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στα ανατολικά της, με το Ισλαμικό Κράτος»

Για μεταβαλλόμενες συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο χθες η εφημερίδα «Guardian», σχολιάζοντας την τριμερή συμφωνία του Καΐρου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «είναι απίθανο να καθησυχάσουν την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στα ανατολικά της, με το Ισλαμικό Κράτος».

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πως Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία επιδίδονται σε «πόλεμο» λέξεων για τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην περιοχή, κλιμακώνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και επισημαίνει πως οι διαξιφισμοί για τους υδρογονάνθρακες εντάθηκαν, όταν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου υπέγραψαν, το Σάββατο, συμφωνία στο Κάιρο για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών.

Ο «Guardian» κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στην επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, στη Λευκωσία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Avigdor Lieberman, και στις επικριτικές τους δηλώσεις για την Τουρκία, όταν και έκανε λόγο «για εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ», ενώ σημειώνει ότι παρόμοια κριτική άσκησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την υπογραφή της συμφωνίας στο Κάιρο και επικαλείται τον καθηγητή Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας H. Faussmann, ο οποίος εκτιμά ότι «οι εντάσεις σίγουρα θα κλιμακωθούν» και πως «οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν γίνει θύμα των υδρογονανθράκων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το πρόβλημα της Κύπρου».

Όπως σημειώνει ο Guardian «οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος, μετά από μια διακοπή δέκα ετών, εν μέσω προσδοκιών ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή θα διευκόλυναν την επίλυση της πιο μακροχρόνιας διπλωματικής διένεξης στη Δύση». Όμως, σημειώνει «αντί να παρακινήσουν τις αντιμαχόμενες κοινότητες να συμφιλιωθούν, η προοπτική εύρεσης εναλλακτικών πηγών για την παροχή ενέργειας φαίνεται πως διεύρυνε το χάσμα μεταξύ τους».

(σπό την Εφημερίδα: "Ημερησία", 11/11/2014)