Η Air Liquide ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά της FordonsGas, μίας εταιρίας που διανέμει βιοαέριο υπό πίεση, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο στη σουηδική αγορά μεταφορών

Η Air Liquide ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά της FordonsGas, μίας εταιρίας που διανέμει βιοαέριο υπό πίεση, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο στη σουηδική αγορά μεταφορών.

 

Η FordonsGas ιδρύθηκε το 1998, και σήμερα κατέχει και λειτουργεί περισσότερους από 40 σταθμούς βιοαερίου υπό πίεση στη Σουηδία, γεγονός που την καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διανομής του εναλλακτικού αυτού καυσίμου στη χώρα. Η εταιρία απασχολεί 32 εργαζόμενους, με τα ετήσια κέρδη της να ανέρχονται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Οι σταθμοί βιοαερίου υπό πίεση της FordonsGas επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες και τους χρήστες οχημάτων κίνησης με αέριο ( NGV), όπως ταξί, εταιρικούς στόλους οχημάτων, λεωφορεία και επιβατικά, να αποκτούν καύσιμο που είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον. Περίπου το 70% παράγεται από ανανεώσιμες ενέργειες.

 

Η Σουηδία αποτελεί μία από τις βασικές αγορές της Ευρώπης για την ανάπτυξη της βιώσιμης κίνησης με βιοαέριο. Το 2009, η σουηδική κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση μίας Ενεργειακής και Κλιματικής πολιτικής, με στόχους την κατά 40% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και την ολοκληρωτική κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών μέχρι το 2030. Σήμερα, στους δρόμους της Σουηδίας, κυκλοφορούν περίπου 50.000 οχήματα που κινούνται με αέριο, αριθμός που υποστηρίζει την υιοθέτηση του Βιοαερίου Υπό Πίεση ως καύσιμου.

 

Στη Σουηδία, η Air Liquide έχει προμηθεύσει με τεχνολογίες υγροποίησης αερίου μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής βιοαερίου παγκοσμίως. Η εξαγορά αυτή επομένως θα ολοκληρώσει την τοποθέτηση του Ομίλου στην αγορά βιοαερίου. Το βιοαέριο είναι μία εναλλακτική λύση αντί των ορυκτών καυσίμων, η οποία, όπως και το υδρογόνο, αποτελεί απάντηση στις ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

 

Ο Francois Darchis, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της AirLiquide με αρμόδιος για θέματα Καινοτομίας, δήλωσε σχετικά: «Η εξαγορά αυτή θα αποτελέσει για την Air Liquide ένα σημαντικό βήμα προς τον τομέα της βιώσιμης κίνησης. Θα δώσει στον Όμιλο την ευκαιρία να είναι παρών σε όλη την παραγωγική αλυσίδα βιοαερίου, από την παραγωγή βιομεθανίου από οργανικά και γεωργικά απόβλητα μέχρι τον καθαρισμό, την υγροποίηση και τη διανομή. Θα αποτελέσει επίσης για την AirLiquide μία ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα τη χρήση της βιώσιμης κίνησης σε επίπεδο καταναλωτή, σήμερα μέσα από τη διανομή του βιοαερίου, και αύριο μέσα από τη διανομή υδρογόνου».

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.