Οι Πρόεδροι Βουλγαρίας και Ουγγαρίας Επαναβεβαιώνουν την Στήριξη των Χωρών τους προς τον South Stream

Οι Πρόεδροι Βουλγαρίας και Ουγγαρίας Επαναβεβαιώνουν την Στήριξη των Χωρών τους προς τον South Stream
energia.gr
Πεμ, 13 Νοεμβρίου 2014 - 14:31
Η δημιουργία μίας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου ανάμεσα στις χώρες της ομάδας Visegrad, που περιλαμβάνει τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία, προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια στην Κεντρική Ευρώπη και βοηθά την Βουλγαρία να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της. Αυτό υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γιάνος Άντερ, ο οποίος βρίσκεται από χθες για διήμερη επίσκεψη στην Βουλγαρία

Η δημιουργία μίας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου ανάμεσα στις χώρες της ομάδας Visegrad, που περιλαμβάνει τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία, προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια στην Κεντρική Ευρώπη και βοηθά την Βουλγαρία να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της. Αυτό υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γιάνος Άντερ, ο οποίος βρίσκεται από χθες για διήμερη επίσκεψη στην Βουλγαρία.

 

Όπως τόνισαν οι πρόεδροι των δύο χωρών σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή τους, τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ουγγαρία υποστηρίζουν την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

O Πλεβνέλιεφ, απευθυνόμενος στον Άντερ, δήλωσε ότι η ασφάλεια παροχής αερίου στην Ευρώπη αυξάνει την προβλεψιμότητα από την σκοπιά των επενδυτών, ενώ, με τη σειρά του, ο Ούγγρος πρόεδρος επαναβεβαίωσε την στήριξη της Βουδαπέστης προς την Σόφια στην προσπάθειά της να ενταχθεί στο σύστημα Σένγκεν.

 

Οι αρχηγοί των δύο κρατών συζήτησαν, επίσης, ευκαιρίες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία και στο εμπόριο.

 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συστήσουν κοινοπραξίες για παραγωγή και εξαγωγή αγαθών προς τρίτα κράτη.