Την περασμένη εβδομάδα το Παρίσι βρέθηκε στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος: Τρίτη και Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις με την Tρόικα επανα-διεξήχθησαν στην προστατευμένη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ. Η στάση των εκπροσώπων των δανειστών δεν βοήθησε, δεν υποστήριξε την ελληνική προσπάθεια· ίσως, μάλιστα, και να εξώθησε τα πράγματα στα άκρα (Εστία, κύριο άρθρο, 29-11-14)

Την περασμένη εβδομάδα το Παρίσι βρέθηκε στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος: Τρίτη και Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις με την Tρόικα επανα-διεξήχθησαν στην προστατευμένη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ. Η στάση των εκπροσώπων των δανειστών δεν βοήθησε, δεν υποστήριξε την ελληνική προσπάθεια· ίσως, μάλιστα, και να εξώθησε τα πράγματα στα άκρα ( Εστία, κύριο άρθρο, 29-11-14). Οι εξελίξεις αυτές μονοπώλησαν την προσοχή και το ενδιαφέρον στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Έτσι, όμως, επισκιάστηκαν άλλα σημαντικά, ως προς την Ελλάδα, γεγονότα στην ευρύτερη περίμετρο του ΟΟΣΑ. Δυό ημέρες μετά την διαπραγμάτευση, την περασμένη Παρασκευή, ο Κώστας Σκρέκας, ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gourria. Το ίδιο βράδυ, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας του ΟΟΣΑ, στην αίθουσα τελετών, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία οργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Στην επίκαιρη ομιλία του Γενικού Γραμματέα κατά την εκδήλωση αυτή, καθώς και στην ανακοίνωση την οποία συνυπέγραψε με τον Έλληνα Υπουργό, δεν επικρίνεται, δεν καταδικάζεται η Ελλάδα ως «αποδιοπομπαίος τράγος». Αντιθέτως, προβάλλεται ως πρωτοπόρος των μεταρρυθμίσεων, ως χώρα η οποία «πρέπει να επιδοκιμαστεί για την τεράστια μεταρρυθμιστική της προσπάθεια κατά τα τελευταία χρόνια» (δήλωση του Gourria στο κοινό ανακοινωθέν).

Στην ομιλία του την Παρασκευή το βράδυ, ο Γενικός Γραμματεύς ενέταξε την τρέχουσα ελληνική κρίση στην ελληνική ιστορία του εικοστού αιώνα. Τόνισε ότι το ΟΧΙ στον Φασισμό και η ανατροπή της Δικτατορίας μαρτυρούν την ελληνική ικανότητα για επιβίωση μέσα στις δυσκολίες· και για αναγέννηση. Θεμελιώνουν την βεβαιότητα ότι και η τρέχουσα κρίση θα ξεπεραστεί. Ήδη, κατά τον Γενικό Γραμματέα, έχει καλυφθεί σημαντικός δρόμος: «Οι μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού έχουν αποδώσει καρπούς. Η πρόοδος πραγματοποιείται αργά, αλλά σταθερά. Η Ελλάδα υπήρξε ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά τα τελευταία χρόνια και ξεπέρασε το πρόβλημα του τεραστίου ελλείμματος μέσα σε ένα δραματικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, επιτυγχάνοντας το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Μετά από έξι χρόνια βαθειάς ύφεσης, η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι· ηγείται στην Ευρωζώνη ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατά το τελευταίο τετράμηνο». Επικαλέστηκε την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη για να υπογραμμίσει το αήττητο ελληνικό πνεύμα και κατέληξε: «Όπως ούτε ο Φασισμός, ούτε η Δικτατορία, ούτε και η Κρίση θα εμποδίσει την χώρα αυτή να ανθίσει ξανά». Υποσχέθηκε την συνεχή, ουσιαστική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ.

Συνυπάρχουν, λοιπόν, δύο αλληλοσυγκρουόμενες εικόνες από την ίδια πόλη, την ίδια εβδομάδα. Η πρώτη, από την Τρόικα, στατική, χωρίς ιστορική προοπτική, χωρίς πολιτισμική ευαισθησία, μίζερη: είναι η εικόνα την οποία εκπέμπουν οι, από την φύση τους δυσάρεστοι και απαιτητικοί, δανειστές. Η δεύτερη έρχεται από ένα εμπνευσμένο ηγέτη, με καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διάσωση της χώρας του, το Μεξικό, και με συνεχώς ενισχυόμενη επιρροή στην διεθνή σκηνή.

Ήδη από το 1990, οι διεθνολόγοι επικεντρώνονται στην έννοια soft power, την οποία εισήγαγε ο Joseph Nye στο βιβλίο του «Bound to Lead». Από αυτή την αφετηρία, η σημερινή ηγεσία του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών κινείται και επενδύει στην «Πολιτική της Επιρροής» . Πολλές άλλες χώρες ακολουθούν μια συνειδητή στρατηγική, ώστε να διαμορφώνουν οι ίδιες την εικόνα τους. Έχουν κατανοήσει ότι η εικόνα συνιστά καθοριστικό παράγοντα για την ισχύ μιας χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, από τις δύο διασταυρούμενες παρισινές εικόνες, κυριάρχησε η αρνητική, η εντύπωση από την Τρόικα. Η εικόνα αυτή, με καταλυτική επίδραση, εκπέμπει απαισιοδοξία και βαθειά ανησυχία για το μέλλον. Όμως, υπάρχει και η άλλη. Στις προσπάθειες να αναστραφεί η τάση, να προβληθεί μια αντικειμενική όψη της Ελλάδας, ο ΟΟΣΑ αποδεικνύεται ένας σημαντικός σύμμαχος. Σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν διακυβεύεται το αν η Ελλάδα θα αναγεννηθεί ή αν θα καταποντιστεί όπου την κατευθύνουν εχθρικές ωθήσεις, η θαρραλέα παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα αποκτά σημαίνον βάρος.

* Ο κ. Γ. Σ. Πρεβελάκης είναι Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")