Νέα Χαμηλά Πενταετίας για τις Τιμές του Πετρελαίου - Κάτω Από τα 60 Δολάρια το Brent

Νέα Χαμηλά Πενταετίας για τις Τιμές του Πετρελαίου - Κάτω Από τα 60 Δολάρια το Brent
energia.gr
Τρι, 16 Δεκεμβρίου 2014 - 12:33
Ασταμάτητη δείχνει να είναι η πτώση του πετρελαίου σε νέα χαμηλά, καθώς έχει ξεσπάσει πόλεμος τιμών μεταξύ των παραγωγών και παράλληλα υπάρχει υπερπροσφορά αργού σε μία παγκόσμια οικονομία που κατεβάζει ταχύτητα
Ασταμάτητη δείχνει να είναι η πτώση του πετρελαίου σε νέα χαμηλά, καθώς έχει ξεσπάσει πόλεμος τιμών μεταξύ των παραγωγών και παράλληλα υπάρχει υπερπροσφορά αργού σε μία παγκόσμια οικονομία που κατεβάζει ταχύτητα.

Η τιμή του πετρελαίου Brent στην Ασία έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και πεντέμισι χρόνια, ενώ, την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό (WTI) για παραδόσεις Ιανουαρίου έκλεισε στα 54,85 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,06 δολαρίων το βαρέλι.

Από την αρχή του έτους, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 45% περίπου και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα θα δούμε και τα 50 δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008, όταν, στο απώγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είχαν διολισθήσει χαμηλότερα κατά 54%.

Η υπερπροσφορά αργού είναι προφανής. Η ημερήσια παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ ανήλθε το Νοέμβριο στα 30,56 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο (;) για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που τελείωσε στις 5 Δεκεμβρίου, η παραγωγή σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1983 (9,12 εκατ. βαρέλια την ημέρα) και οι προβλέψεις της ΕΙΑ κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Την ίδια ώρα, στην δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου, την Κϊνα, η οικονομία παρουσιάζει συνεχώς νέα σημάδια επιβράδυνσης.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η Κϊνα θα καλύψει το 11% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2015 και είναι σαφές ότι σε περίπτωση που η επιβράδυνση του «ασιατικού τίγρη» είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο, τότε η ζήτηση θα εξασθενήσει περαιτέρω, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των τιμών, εφόσον η παγκόσμια παραγωγή παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

«Η αγορά του πετρελαίου βιώνει μια υποβάθμιση λόγω του γεγονότος ότι η αγορά είναι υπερπουλημένη (συνθήκες αγοράς όπου βάσει, τεχνικών δεικτών, η προσφορά ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση)» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.