Οι Διαταράξεις στην Παραγωγή Πετρελαίου της Λιβύης Δεν Επαρκεί για να Ανακόψει την Γενική Πτώση των ΤΙμών

Οι Διαταράξεις στην Παραγωγή Πετρελαίου της Λιβύης Δεν Επαρκεί για να Ανακόψει την Γενική Πτώση των ΤΙμών
energia.gr
Τρι, 16 Δεκεμβρίου 2014 - 10:01
Νέα υποχώρηση σημείωσαν χθες το απόγευμα οι τιμές του πετρελαίου μετά από μία πολύ σύντομη ανάκαμψη. Είχε προηγηθεί η είδηση για τις διακοπές στην παραγωγή της Λιβύης, οι οποίες ανέβασαν για λίγες ώρες τις τιμές του αργού, την οποία, ωστόσο, ακολούθησαν δηλώσεις αξιωματούχων του OPEC που επανέφεραν την επικρατούσα καθοδική τάση

Νέα υποχώρηση σημείωσαν χθες το απόγευμα οι τιμές του πετρελαίου μετά από μία πολύ σύντομη ανάκαμψη. Είχε προηγηθεί η είδηση για τις διακοπές στην παραγωγή της Λιβύης, οι οποίες ανέβασαν για λίγες ώρες τις τιμές του αργού, την οποία, ωστόσο, ακολούθησαν δηλώσεις αξιωματούχων του OPEC που επανέφεραν την επικρατούσα καθοδική τάση.

Η κατάσταση στον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης είναι έκρυθμη μετά και τις σοβαρές μάχες ανάμεσα στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της χώρας και οι οποίες οδήγησαν στο κλείσιμο του τερματικού του Ες Σιντέρ, το οποίο εξάγει 350.000 βαρέλια ημερησίως. Αποτέλεσμα των μαχών στο Ες Σιντέρ ήταν η διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου, ενώ και στο γειτονικό τερματικό του Ρας Λανούφ, δυναμικότητας 200.000 βαρελιών ημερησίως, έχει κηρυχθεί κατάσταση «ανωτέρας βίας», μολονότι οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι ο σταθμός παραμένει ανοικτός.

Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως η έκρυθμη κατάσταση και οι διαταράξεις στις εξαγωγές της Λιβύης δεν επαρκούν για να ανατρέψουν την εικόνα υπερπροσφοράς που υπάρχει για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και, άρα, να επανακαθορίσουν τα θεμελιώδη, εκτός κι αν απροσδόκητες απώλειες παρόμοιας κλίμακας συνεχίσουν για μια μεγάλη χρονική περίοδο.

« Ωστόσο, το γεγονός ότι η παραγωγή της Λιβύης έχει σημειώσει πτώση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τα υψηλά επίπεδα που σημείωσε, προς στιγμήν, τον Οκτώβριο, αναδεικνύει πόσο απότομα μπορούν να μεταβάλουν τα πράγματα οι διαλείψεις στην προσφορά», τονίζει ο Ρίτσαρντ Μάλινσον, ειδικός γεωπολιτικών θεμάτων της Energy Aspects. Πραγματικά, στα τέλη Οκτωβρίου, η Λιβύη είχε κατορθώσει να επαναφέρει την παραγωγή της στα επίπεδα του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NOC ήλπιζε ότι θα μπορούσε, ως τα τέλη του 2014, να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα των 1,5 εκατ. βαρελιών.

Αντίθετα, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επέμεινε, χθες, ότι ο ΟΠΕΚ θα παραμείνει σταθερός στην απόφασή του να μην μειώσει την παραγωγή, ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν μέχρι τα 40 δολάρια το βαρέλι δήλωσε. Ο Suhail Al-Mazrouei, μάλιστα, μιλώντας σε συνέδριο στο Ντουμπάι, τόνισε ότι το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών θα περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν αποφασίσει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα.