Μολονότι η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στη ρωσική οικονομία, η Μόσχα αντιστέκεται στις πιέσεις των πλέον αδύναμων χωρών του ΟΠΕΚ και τονίζει ότι θα διατηρήσει το 2015 την παραγωγή της στα ίδια επίπεδα με φέτος
Μολονότι η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στη ρωσική οικονομία, η Μόσχα αντιστέκεται στις πιέσεις των πλέον αδύναμων χωρών του ΟΠΕΚ και τονίζει ότι θα διατηρήσει το 2015 την παραγωγή της στα ίδια επίπεδα με φέτος.

Η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου συμβαίνει την ίδια περίοδο που είναι σε ισχύ οι δυτικές κυρώσεις κατά της χώρας, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη ρωσική οικονομία σε ύφεση, η έκταση της οποίας είναι δύσκολο να προβλεφθεί προς το παρόν.

Καθώς το 25% περίπου της οικονομίας εξαρτάται από τις επιδόσεις του ενεργειακού κλάδου, δεν προκαλεί εντύπωση, η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας της χώρας (στο «ακραίο» σενάριο) ότι εφόσον οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι η ύφεση ίσως ανέλθει το 2015 στο 4,5% με 4,7%. 
 
Την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η χώρα του θα διατηρήσει το τρέχον επίπεδο πετρελαϊκής παραγωγής και στο επόμενο έτος, καθώς, όπως είπε, συμφώνησε με τα μέλη του ΟΠΕΚ ότι οι αγορές πετρελαίου θα διορθωθούν μόνες τους.

«Σχεδιάζουμε να διατηρήσουμε τους υφιστάμενους όγκους παραγωγής του 2014 (και το επόμενο έτος) χωρίς καμία αύξηση ή μείωση», σημείωσε στο περιθώριο συνεδρίου στο Κατάρ. «Θα το διατηρήσουμε αμετάβλητο» προσέθεσε.

Πάντως, ο κ. Νόβακ ανέφερε ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να επανεξετάσουν κάποια επενδυτικά σχέδια, λόγω της απότομης πτώσης που έχουν σημειώσει οι τιμές τους τελευταίους μήνες.

«Η παραγωγή πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα λόγω των χαμηλών τιμών και της απόφασης των πετρελαϊκών εταιρειών να παγώσουν κάποια από τα επενδυτικά projects για κάποιο διάστημα. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αυτό», δήλωσε.

O κ. Νόβακ είπε ακόμα ότι είχε συναντηθεί με ορισμένους υπουργούς Πετρελαίου χωρών του ΟΠΕΚ, (του οποίου, όπως είναι γνωστό, η Ρωσία δεν είναι μέλος), πριν από τη συνάντηση του Οργανισμού στα τέλη Νοεμβρίου.

«Όλοι όσοι συμμετείχαν σε εκείνη τη συνεδρίαση, κατέληξαν ότι η κατάσταση θα διορθωθεί μόνη της με βάση το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Συμφωνήσαμε σε αυτό», είπε.