Τους έντονους τριγμούς από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται οι πλέον «αδύναμοι κρίκοι» του κλάδου, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι έρχεται κύμα αθέτησης πληρωμών (defaults) και να κάνουν λόγο για «φούσκα» στην αγορά εταιρικών ομολόγων
Τους έντονους τριγμούς από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται οι πλέον «αδύναμοι κρίκοι» του κλάδου, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι έρχεται κύμα αθέτησης πληρωμών (defaults) και να κάνουν λόγο για «φούσκα» στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Σήμερα, Τετάρτη, το Μπρεντ, στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχωρεί, για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατά 62 σεντς στα 59,39 δολάρια το βαρέλι. Χθες, η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Ιανουαρίου διολίσθησε έως τα 58,50 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009.

Από τη Σύνοδο του ΟΠΕΚ, στα τέλη Νοεμβρίου, η πτώση ξεπερνά τα 20 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η τιμή είχε υπερβεί τα 115 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό σημειώνει απώλειες 1,12 δολαρίων στα 54,81.

Οι τιμές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, έπειτα και από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας ότι η Μόσχα θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή το 2015 στα φετινά επίπεδα.

Αν και κανένας από τους μεγάλους παραγωγούς δεν παραδέχεται τον πόλεμο τιμών που έχει ξεσπάσει στην αγορά, είναι προφανές ότι οι ισχυρότεροι «παίκτες» του κλάδου δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν μερίδιο αγοράς, με αποτέλεσμα οι τιμές να πιέζονται περαιτέρω, ένα φαινόμενο που είναι πολύ έντονο και σε άλλες αγορές, όπως την αγορά μετάλλων (κυρίως χαλκού και χάλυβα). 

Ντόμινο χρεοκοπίας;

Εν  τω μεταξύ, όπως είναι λογικό, η απότομη πτώση των τιμών απειλεί ήδη τη βιωσιμότητα των πλέον αδύναμων εταιρειών του κλάδου και κυρίως των υπερδανεισμένων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η UBS εκτιμά ότι το ποσοστό των εταιρειών που θα προχωρήσουν σε αθέτηση πληρωμών μπορεί να ανέλθει έως το 10% του κλάδου.

Είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικό το γεγονός ότι στην αγορά εταιρικών ομολόγων, ύψους 203 δισ. δολαρίων, η πτώση των τιμών αγγίζει το 15% αυτό το τρίμηνο και έχουν εξανεμιστεί κεφάλαια της τάξςως των 40 δισ. δολαρίων.

Η μέαη απόδοση σε αυτά τα ομόλογα (που συνήθως, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μικρότερες επιχειρήσεις, έχουν υψηλά κουπόνια και η πιστοληπτική τους αξιολόγηση είναι κάτω από την επενδυτική διαβάθμιση - junk bonds) έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, το 7,40% έναντι 5,69% τον περασμένο Ιούνιο.