Ο πρόεδρος της Επιτροπής για την υλοποίηση του μοντέλου στρατηγικής συνεργασίας για την ιδιωτικοποίηση της χαλυβουργίας Zelezara Smederevo Μπόγιαν Μποϊκοβιτς, ανακοίνωσε ότι συνολικά τρεις προσφορές κατατέθηκαν για την χαλυβουργία και μόνο μία, αυτή της αμερικανικής εταιρείας Esmark Inc. είναι έγκυρη, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της σερβικής κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της Επιτροπής για την υλοποίηση του μοντέλου στρατηγικής συνεργασίας για την ιδιωτικοποίηση της χαλυβουργίας Zelezara Smederevo Μπόγιαν Μποϊκοβιτς, ανακοίνωσε ότι συνολικά τρεις προσφορές κατατέθηκαν για την χαλυβουργία και μόνο μία, αυτή της αμερικανικής εταιρείας Esmark Inc. είναι έγκυρη, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της σερβικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Esmark θα αποκτήσει το 80,01% της χαλυβουργίας και η σχετική σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ούτως ώστε η σύμβαση να υπογραφεί -το αργότερο- στις 31 Ιανουαρίου. Το σερβικό Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό 19,99% στη χαλυβουργία.

Επιστολές ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της Zelezara Smederevo στάλθηκαν από δέκα εταιρείες, και έξι από αυτούς κατέθεσαν αιτήσεις για την απόκτηση των τευχών ιδιωτικοποίησης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Ντούσαν Βούγιοβιτς, δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι η πώληση της χαλυβουργίας Zelezara Smederevo είναι μια προσπάθεια να δοθεί "πνοή" στο εργοστάσιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εταιρεία Esmark θα φτάσει στην παραγωγή των δύο εκατομμυρίων τόνων χάλυβα ετησίως, ίσως και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον κ. Βούγιοβιτς, το εργοστάσιο χάλυβα θα μπορούσε να είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πρώτων υλών στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 500 εταιρείες εισέρχονται σε φάση ιδιωτικοποίησης.

Η αρμόδια Αρχή ανακοίνωσε ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης για κάθε μία εταιρεία θα είναι μοναδικό, ενώ στόχος των αρμόδιων αρχών είναι ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών που έχουν ιδιαίτερο βάρος για τη σερβική οικονομία να αποκτήσει νέους ιδιοκτήτες ή στρατηγικούς εταίρους.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων έλαβε (έπειτα από τη δημοσίευση δημόσιας πρόσκλησης) 1732 επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος από συνολικά 833 επενδυτές, ορισμένοι εκ των οποίων προέρχονται από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, την Αυστρία, την Κίνα και άλλες χώρες.