Έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη για την Απειλή των Τζιχαντιστών - Συναγερμός στη Γαλλία Αλλά και στο Βατικανό

Έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη για την Απειλή των Τζιχαντιστών - Συναγερμός στη Γαλλία Αλλά και στο Βατικανό
του Γιώργου Παυλόπουλου
Τρι, 13 Ιανουαρίου 2015 - 14:05
Αποφασισμένοι να «σφίξουν τα λουριά» φέρονται οι ηγέτες των «28» μετά το σοκ που προκάλεσε η σφαγή στην Charlie Hebdo και τα όσα επακολούθησαν στο Παρίσι.

Αποφασισμένοι να «σφίξουν τα λουριά» φέρονται οι ηγέτες των «28» μετά το σοκ που προκάλεσε η σφαγή στην Charlie Hebdo και τα όσα επακολούθησαν στο Παρίσι. Πιθανότατα δε, εκτιμούν ότι η εντυπωσιακή σε μαζικότητα Διαδήλωση για τη Δημοκρατία τούς προσφέρει και την αναγκαία ηθική βάση ώστε να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο -κάτι ανάλογο, δηλαδή, με τα όσα συνέβησαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η τάση αυτή καταγράφηκε εμφανώς στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και άλλων αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ αναμένεται ότι θα λάβει σάρκα και οστά όσο πλησιάζουμε προς την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, αλλά και τη διεθνή διάσκεψη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οποία συγκαλεί στις 18 του ίδιου μήνα στην Ουάσιγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα. Ήδη, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ασκούνται έντονες πιέσεις προς τα μέλη της Ευρωβουλής προκειμένου να άρουν τις αντιρρήσεις τους σε δύο μέτρα που έχουν τόσο ουσιαστικό όσο και συμβολικό χαρακτήρα.

Πρόκειται, από τη μία, για το «πάγωμα» της Συνθήκης του Σένγκεν και του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών ανάμεσα στις χώρες-μέλη, με την επίκληση των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί και των χιλιάδων Ευρωπαίων που έχουν ενταχθεί στις τάξεις των «τζιχαντιστών».

ΣΤΟΝ... ΓΥΨΟ
Όπως είναι γνωστό, το αίτημα αυτό προβάλλεται μετ' επιτάσεως από το Λονδίνο και αποτελεί βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης του Ντ. Κάμερον με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που μέχρι τώρα αρνούνταν να υποχωρήσουν. Το άλλο μείζον θέμα έχει να κάνει με την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών με τις αμερικανικές υπηρεσίες αναφορικά με το «μητρώο» των επιβατών σε αεροπορικές πτήσεις ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ -την οποία ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, χαρακτήρισε χθες «αναντικατάστατης αξίας».

Στο μεταξύ, μέτρα λαμβάνουν διάφορες χώρες και σε εθνικό επίπεδο. Έτσι, το Βερολίνο ανακοίνωσε χθες ότι θα κατάσχει τις ταυτότητες και τα διαβατήρια όσων θεωρούνται ύποπτοι ως ακραίοι ισλαμιστές, προκειμένου να μην έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και κυρίως στη Μέση Ανατολή. Αντίστοιχες κινήσεις κάνει και το Βατικανό μετά από πληροφορίες ότι έχει μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών.

Στο... χακί η Γαλλία

Περισσότερους από 10.000 στρατιώτες θα βγάλει από σήμερα για επ' αόριστον στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων η κυβέρνηση της Γαλλίας, με στόχο να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. «Οι απειλές εξακολουθούν να υπάρχουν και είμαστε υποχρεωμένοι να προστατευθούμε από αυτές. Πρόκειται για μια εσωτερική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας θα κινητοποιηθούν περίπου όσοι στρατιώτες συμμετέχουν και σε εκτός συνόρων αποστολές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Επίσης, σχεδόν 5.000 αστυνομικοί θα φρουρούν νυχθημερόν τα 717 εβραϊκά σχολεία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Μια ασυνήθιστη, ασφαλώς, εικόνα για δυτικοευρωπαϊκή χώρα, που ενδεχομένως να αποτελέσει και μοντέλο προς μίμηση...

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 13/01/2015)