Πρόταση της Λεττονικής Προεδρίας για την Μείωση του Πλεονάσματος Δικαιωμάτων Εκπομπών Άνθρακα στην ΕΕ

Πρόταση της Λεττονικής Προεδρίας για την Μείωση του Πλεονάσματος Δικαιωμάτων Εκπομπών Άνθρακα στην ΕΕ
energia.gr
Τρι, 13 Ιανουαρίου 2015 - 14:06
Η πρόταση της λεττονικής προεδρίας της Ε.Ε. για αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα θα συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Η πρόταση της Λεττονίας προβλέπει την μεταφορά 900 εκατ. δικαιωμάτων σε ένα αποθεματικό με στόχο την σταθερότητα της αγοράς, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος

Η πρόταση της λεττονικής προεδρίας της Ε.Ε. για αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα θα συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Η πρόταση της Λεττονίας προβλέπει την μεταφορά 900 εκατ. δικαιωμάτων σε ένα αποθεματικό με στόχο την σταθερότητα της αγοράς, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Το σχέδιο στόχο έχει να απαγορεύσει στις κυβερνήσεις την δημοπράτηση των αδειών – οι οποίες ισοδυναμούν με το μισό περίπου του ανώτατου ορίου των επιτρεπόμενων εκπομπών σε ετήσια βάση – σε εταιρείες κατά τα έτη 2019-2020, και, έτσι, να μειώσει την υπερβάλλουσα προσφορά δικαιωμάτων που παρατηρείται στην Ε.Ε.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των κρατών – μελών πρόκειται να συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες το σχετικό προσχέδιο, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Το μέτρο, αν εφαρμοστεί, θα επιβάλει αυτόματους ελέγχους προσφοράς στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων της ΕΕ, του οποίου οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 80% σε σύγκριση με αυτές που επικρατούσαν κατά την έναρξη λειτουργίας του, έξι χρόνια πριν.

Η υιοθέτηση πρόταση της λεττονικής προεδρίας θα οδηγούσε στην σύσταση ενός αποθεματικού πριν το 2021, όπως προβλέπει η περυσινή πρόταση της Κομισιόν, ενώ αργότερα θα ετίθετο σε λειτουργία, όπως ανέφεραν οι παραπάνω πηγές του Bloomberg, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Η Λεττονία δεν πρότεινε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη σύσταση του αποθεματικού, ενώ στο σχετικό έγγραφο που εξέδωσε η προτεινόμενη χρονολογία – δηλ. το 2021 – περικλείεται σε αγκύλες, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα είναι ανοικτό προς συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Για να εγκριθεί το σχέδιο της Επιτροπής απαιτείται ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο και η υποστήριξη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εγκριθεί ή να τροποποιηθεί. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν διχαστεί πάνω στο θέμα της θέσπισης ορίου, με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να πιέζουν για την ταχεία εισαγωγή του το 2017 ενώ η Πολωνία είναι αντίθετες στην ταχεία αναμόρφωση ή τη μεταβίβαση των εκκρεμών αδειών στο αποθεματικό.

Ο ευρωβουλευτής Ivo Belet, ο οποίος παρακολουθεί το θέμα για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, συνέστησε επίσης να τοποθετηθούν τα 900 εκατομμύρια άδειες απευθείας στο αποθεματικό και άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός στην εισαγωγή των αυτόματων ελέγχων προσφοράς. Η επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει μη δεσμευτική γνωμοδότηση σχετικά με το απόθεμα στις 22 Ιανουαρίου και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία ηγείται του κοινοβουλευτικού έργου σχετικά με την πρόταση, αναμένεται να αποφασίσει για τη θέση της στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η προμήθεια των αδειών θα πρέπει να μειωθεί αν υπάρχει ένα συσσωρευμένο πλεόνασμα τουλάχιστον 833 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Εάν το πλεόνασμα μειωθεί κάτω από 400 εκατομμύρια τόνους, η ΕΕ θα αρχίσει να επιστρέφει δικαιώματα στην αγορά από το αποθεματικό. Η Λεττονία πρότεινε τη μείωση σε ένα έτος από δύο χρόνια το χρονικό διάστημα ανάμεσα στον υπολογισμό του αριθμού των αδειών κυκλοφορίας και της μεταφοράς δικαιωμάτων στο αποθεματικό ή την αποδέσμευσή τους από αυτό.