Η επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας επισφραγίστηκε και από τη Fitch, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης να την υποβαθμίζει στην κατηγορία ΒΒΒ- από την ΒΒΒ και με αρνητική προοπτική, υποδεικνύνοτας ότι η βαθμολογία της μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερη στο μέλλον.

Η επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας επισφραγίστηκε και από τη Fitch, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης να την υποβαθμίζει στην κατηγορία ΒΒΒ- από την ΒΒΒ και με αρνητική προοπτική, υποδεικνύνοτας ότι η βαθμολογία της μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερη στο μέλλον. Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης για την οικονομία της Ρωσίας, η οποία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την επεκτατική πολιτική του προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ανατολική Ουκρανία, και την απότομη πτώση των τιμών πετρελαίου.

Η Fitch εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% αντί του 1,5% που είχε διατυπωθεί στις προηγούμενες εκτιμήσεις, διαβλέποντας ότι «δεν θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης πριν από το 2017». Οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου προκαλούν εξίσου εάν όχι χειρότερες επιπτώσεις σε μία από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου στην παραγωγή μαύρου χρυσού», σχολιάζει η Fitch.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρεται στην εξάρτηση της Ρωσίας από τα έσοδα πετρελαίου που μαζί με το φυσικό αέριο αποτελούν βασικούς πυλώνες της οικονομίας. «Η εξάρτηση της οικονομίας από τις αγορές εμπορευμάτων είναι υψηλή: τα ενεργειακά προϊόντα καλύπτουν το 70% των εξαγωγών και το 50% των κρατικών εσόδων, εκθέτοντας τη δημοσιονομική κατάσταση και το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας σε εξωτερικούς κινδύνους», αναφέρεται στην έκθεση της Fitch. Εάν, μάλιστα, η τιμή του αργού πετρελαίου διολισθήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 45 δολάρια το βαρέλι τότε η ρωσική οικονομία θα βρεθεί σε ακόμη πιο δεινή κατάσταση από τη σημερινή, προσθέτει ο Μικαήλ Λιλουασβίλι της Oxford Economics. «Η κεντρική τράπεζα θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει το οικονομικό κλίμα, αλλά δεν θα καταφέρει να αναχαιτίσει την πτώση του ρουβλίου και κατ’ επέκταση την άνοδο του πληθωρισμού στο 20%», προβλέπει ο αναλυτής της Oxford Economics. 

Η επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής της Ρωσίας έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι έναντι του δολαρίου, με την κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά αποθέματά της για να στηρίξει το νόμισμα. Επίσης, αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 10,5% στο 17% μέσα σε μια ημέρα. Παρ’ όλα αυτά, το ρούβλι συνεχίζει να υποχωρεί, έχοντας χάσει το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου. «Μια εκ νέου παρέμβαση για τη στήριξη του ρουβλίου δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί είτε από την κεντρική τράπεζα, είτε από το υπουργείο Οικονομικών, εξαντλώντας ακόμη περισσότερο τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας» προειδοποιεί η Fitch.

Η υποχώρηση του ρουβλίου σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές κυρώσεις της Δύσης καθιστούν πολύ δύσκολη την αναχρηματοδότηση των εταιρικών ομολόγων από τους ενεργειακούς κολοσσούς της χώρας.

Ενδεικτικό είναι ότι η Rosneft έχει ήδη ζητήσει κρατική βοήθεια της τάξεως των 46 δισ. δολαρίων, εν μέρει, για να καλύψει υποχρεώσεις απέναντι σε επενδυτές. Η Fitch, ωστόσο, προβλέπει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα ανακάμψει κάποια στιγμή στα 70 δολάρια το βαρέλι, μια άποψη που μοιράζεται και ο Ιγκορ Σεσίν, επικεφαλής της Rosneft.

Πηγή: Kathimerini.gr