Ένα αστείο για τον αρχηγό του Βρετανικού Εργατικού κόμματος Εντ Μίλιμπαντ: Πόσες ρυθμιστικές αρχές ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Απάντηση: Μόνο μία. Αλλά θα πρέπει να θέλει να αλλάξει. Δεν γελάει κανείς; Ε λοιπόν ναι, δεν είναι αστείο…

Ένα αστείο για τον αρχηγό του Βρετανικού Εργατικού κόμματος Εντ Μίλιμπαντ: Πόσες ρυθμιστικές αρχές ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Απάντηση: Μόνο μία. Αλλά θα πρέπει να θέλει να αλλάξει. Δεν γελάει κανείς; Ε λοιπόν ναι, δεν είναι αστείο…

Το Εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας έχει δηλώσει ότι θα αντικαταστήσει το ισχύον σώμα ρυθμιστικής ενέργειας (Ofgem), με εκείνο που θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μειώσουν τις τιμές, όπως είναι απαραίτητο.

Την Κυριακή, ο κος Μίλιμπαντ επανέλαβε την… «απειλή» του, ότι θα δώσει εντολή για μειώσεις των τιμών. Το σχέδιό του θα βοηθήσει βέβαια άμεσα τους καταναλωτές, θα χτυπήσει όμως τα κέρδη της εταιρείας αρκετά σκληρά, γεγονός αρκετό για να αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, η τιμή του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει πέσει, κατά18 τοις εκατό, μετά από ένα «ζεστό» ξεκίνημα τον χειμώνα. Αυτό έχει επηρεάσει άμεσα τη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το φυσικό αέριο ως καύσιμο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τη σειρά τους, έχουν πέσει 28 τοις εκατό. Και αυτό σε μια περίοδο, κατά την οποία οι επενδύσεις είναι απολύτως αναγκαίες.

Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, είναι περιορισμένη στο 4 τοις εκατό, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα δηλαδή, όπως τονίζει η National Grid.

Παρά τις μειώσεις των βασικών τιμών των εισροών, (ο άνθρακας είναι επίσης κατά 4% προς τα κάτω σε σύγκριση με πέρυσι), των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας οι δασμοί τους δεν θα μειωθούν ιδιαίτερα.

Κάποιοι λοιπόν έχουν παγιδευτεί στις αγορές του φυσικού αερίου, του άνθρακα και της ηλεκτροπαραγωγής.

Η ΝΝΑ, για παράδειγμα, έχει ήδη αγοράσει το 85 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της σε φυσικό αέριο για την επόμενη χρονιά. Δεν θα είναι σε θέση λοιπόν να επωφεληθεί από τυχόν μειώσεις. Έτσι η τολμηρή υπόσχεση της ΝΝΑ πέρυσι να παγώσει τους δασμούς της, μέχρι το 2016 δεν φαντάζει πλέον και τόσο ελκυστική πιθανότητα. Μειώσεις στα τιμολόγια θα την έβλαπταν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μετοχές της έπεσαν ήδη, κατά 6 τοις εκατό τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον για τις μετοχές της ΚΑΟ το 12μηνο ήταν καλύτερο. Σήμαινε απώλειες όμως για την Drax, η οποία είναι η βασική παραγωγός ηλεκτρισμού, από καύση άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρότι προσπάθησε με μετατροπές, να βασίσει τη λειτουργία πολλών από τα έξι εργοστάσια της σε ανανεώσιμες πηγές βιομάζας (από pellets ξύλου συγκεκριμένα), δεν αποκόμισε οφέλη. Τα σχέδια για την τέταρτη μετατροπή, που προγραμμάτιζε έχουν επιβραδυνθεί από την κυβέρνηση, που θα πρέπει να ξανασκεφτεί τις επιδοτήσεις.

Η Centrica από την πλευρά της, έχει ένα διαφορετικό πρόβλημα. Πριν από χρόνια, επέλεξε να επενδύσει στην εξόρυξη αερίου, κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα. Η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου θα τη στείλουν κατευθείαν στον πυθμένα.

Επομένως η ενθάρρυνση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα, είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού, που κάνει αρκετό θόρυβο, αλλά προκαλεί λιγοστό φως. Αυτό που χρειάζεται η Μεγάλη Βρετανίας είναι να εστιάσει στην αποτελεσματική προσθήκη νέων εναλλακτικών και ανανεώσιμων βέβαια πηγών παραγωγής.

Πηγή: Financial Times