Επαναφέρει στο Προσκήνιο η Eurelectric τις Τεχνολογίες Δέσμευσης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα

Επαναφέρει στο Προσκήνιο η Eurelectric τις Τεχνολογίες Δέσμευσης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 15 Ιανουαρίου 2015 - 12:00
Η ευρωπαϊκή ηλεκτρική βιομηχανία επαναφέρει στο προσκήνιο και μάλιστα δυναμικά τα συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture and Storage-CCS), ως κρίσιμη παράμετρο της στρατηγικής για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης. Η Eurelectric απευθύνει έκκληση στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής στην Ε.Ε. να συμπεριλάβουν και τις τεχνολογίες CCS στις προτάσεις τους

Η ευρωπαϊκή ηλεκτρική βιομηχανία επαναφέρει στο προσκήνιο και μάλιστα δυναμικά τα συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα ( Carbon Capture and Storage- CCS), ως κρίσιμη παράμετρο της στρατηγικής για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης. Η Eurelectric απευθύνει έκκληση στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής στην Ε.Ε. να συμπεριλάβουν και τις τεχνολογίες CCS στις προτάσεις τους και ανακοινώνει τη σύσταση task force, η οποία θα λειτουργεί ως η «φωνή» της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής βιομηχανίας προς αυτούς, αλλά και τις Ρυθμιστικές Αρχές, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να διατυπώσει μια σειρά μέτρων, που θα εγγυηθούν ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες στην Ευρώπη.

Το 2015, επισημαίνει η Eurelectric, θα είναι έτος-κλειδί της παγκόσμιας πολιτικής για την κλιματική αλλαγή. Με αυτό το σκεπτικό θεωρεί ότι οι τεχνολογίες CCS μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην απανθρακοποίηση της Ευρώπης. Ωστόσο, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, οι τεχνολογίες αυτές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο από τον αρχικά υπολογισθέντα για να καταστούν εμπορεύσιμες, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί παράλληλα με άλλες τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα και ενεργειακής αποδοτικότητας. Συνεπώς, υπογραμμίζει η Eurelectric, οι τεχνολογίες CCS μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

Χωρίς τις τεχνολογίες αυτές το κόστος της απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και του ηλεκτρικού τομέα θα είναι μεγαλύτερο, προειδοποιεί η Eurelectric, κι αυτό γιατί ενισχύεται η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και διευρύνονται οι ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε μια προσπάθεια να περιφρουρηθούν τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι τεχνολογίες CCS θα μπορούσαν να έχουν κρίσιμο ρόλο για ένα διαφοροποιημένο και ασφαλές ενεργειακό μίγμα, κατά την Eurelectric.

Σε αυτό το πλαίσιο η Eurelectric καλωσορίζει το πλαίσιο αρχών για το 2030, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα για μια πιο τεχνολογικά ουδέτερη και κοστολογικά αποδοτική προσέγγιση από ό,τι το πλαίσιο για το 2020. Συνεπώς, υποδεικνύει την ανάγκη να αποκτήσει προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής η κατασκευή μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη. Προκειμένου να υπογραμμίσει τη δέσμευση της ηλεκτρικής βιομηχανίας της Ευρώπης στις τεχνολογίες CCS η Eurelectric δημιούργησε ομάδα εργασίας από ειδικούς για τις τεχνολογίες αυτές, που θα λειτουργήσει ως εμπροσθοφυλακή της ηλεκτρικής βιομηχανίας προς τους διαμορφωτές πολιτικής και τους Ρυθμιστές και θα αναλάβει να διατυπώσει τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι τεχνολογίες αυτές να γίνουν εμπορεύσιμες στην Ευρώπη.