Δυσοίωνες παραμένουν και φέτος οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας, με την Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,9% -ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, που ήταν της τάξης του -0,7%.

Δυσοίωνες παραμένουν και φέτος οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας, με την Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,9% -ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, που ήταν της τάξης του -0,7%.

Παράλληλα και καθώς το ρούβλι συνεχίζει και φέτος τη διολίσθησή του έναντι του δολαρίου -στη διάρκεια του 2014 έχασε περίπου το 40% της αξίας του- ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 15%-17% τον Απρίλιο, πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ.

«Η παγκόσμια οικονομία δεν θα επιστρέψει ποτέ στην κατάσταση που βρισκόταν την περίοδο 2000-2008, ενώ και η κατάσταση στη Ρωσία δεν θα είναι ποτέ η ίδια», σημείωσε μάλιστα ο Ουλιουκάγεφ, προετοιμάζοντας έτσι τους συμπατριώτες του όχι για μια σύντομη «περιπέτεια», αλλά για ένα μακρό διάστημα «ισχνών αγελάδων».

Βασική αιτία για την εικόνα αυτή είναι, εκτός των δυτικών κυρώσεων, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου στις αγορές -χθες, χαρακτηριστικά, το Brent κινούνταν γύρω στα 46,5-47 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο της τελευταίας εξαετίας. Εφόσον δε η μέση τιμή παραμείνει εκεί για το μεγαλύτερο μέρος του 2015, τότε τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 45 δισ. δολάρια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, που είχαν ως βάση μία μέση τιμή πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια.

Αυτός είναι και ο λόγος που ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας τη μείωση όλων των δημόσιων δαπανών κατά 10%, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να αυξηθούν φέτος κατά 15%. Εξαιρώντας, φυσικά, τα κονδύλια που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις, η ενίσχυση των οποίων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν -δικαίως, άλλωστε, καθώς μαζί με τον ενεργειακό πλούτο, αποτελούν το σημαντικότερο «όπλο» του στο σκληρό παζάρι με τη Δύση, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια και του 2015 με επίκεντρο την Ουκρανία. Εκεί, δηλαδή, όπου ο «εμφύλιος χαμηλής έντασης» παρατείνεται, χωρίς άμεσες ενδείξεις εκτόνωσης ή συμβιβασμού.

Πλήγμα για την Κύπρο

Η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Ρωσίας ίσως καταδικάσει την Κύπρο σε ένα πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης, παρά τις αρχι-κές προβλέψεις για οριακή ανάπτυξη. Κάτι αναμενόμενο, άλλωστε, μιας και τα ρωσικά συμφέροντα αντιπροσωπεύ-ουν περίπου το 10% της κυπριακής οικονομίας. Κρίσιμο μέγεθος είναι ο τουρισμός, τα έσοδα από τον οποίο αντιστοιχούν στο 11% του κυπριακού ΑΕΠ (18 δισ. ευρώ). Καθώς οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των τουριστών στο νησί, η συνεχιζόμενη υποτί-μηση του ρουβλίου οδηγεί σε σημαντική μείωση τόσο των αφίξεων από τη Ρωσία (εκτι-μάται ότι φέτος θα φτάσει το 15%-20%) όσο και της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης. Αρνητικά επιδρά, επίσης, και η τάση επιστροφής Ρώσων ολιγαρ-χών στην πατρίδα τους, μετά τα κίνητρα που έχει δώσει το Κρεμλίνο για επαναπατρισμό κεφαλαίων -με χαρακτη-ριστικό το παράδειγμα του Άλισερ Ουσμάνοφ.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 15/1/15)