Αύξηση της ζήτησης για το πετρέλαιο που παράγουν οι χώρες-μέλη του προβλέπει για το τρέχον έτος ο ΟΠΕΚ, καθώς εκτιμά ότι θα περιοριστεί η προσφορά από τις ΗΠΑ. Στη μηνιαία έκθεσή του για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού», το διεθνές καρτέλ προβλέπει πως η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 820.000 βαρέλια την ημέρα στα 13,64 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που αντιπροσωπεύει μόλις το ήμισυ της αύξησης την οποία κατέγραψε το περασμένο έτος
Αύξηση της ζήτησης για το πετρέλαιο που παράγουν οι χώρες-μέλη του προβλέπει για το τρέχον έτος ο ΟΠΕΚ, καθώς εκτιμά ότι θα περιοριστεί η προσφορά από τις ΗΠΑ. Στη μηνιαία έκθεσή του για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού», το διεθνές καρτέλ προβλέπει πως η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 820.000 βαρέλια την ημέρα στα 13,64 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που αντιπροσωπεύει μόλις το ήμισυ της αύξησης την οποία κατέγραψε το περασμένο έτος. Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν μετά τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων, με το αργό ΗΠΑ να ανακάμπτει κατά 1,22 δολάρια, στα 52,91 δολάρια το βαρέλι, και το Brent να σημειώνει άνοδο 85 σεντς, στα 58,65 δολάρια το βαρέλι.

Από τη μηνιαία έκθεσή του φαίνεται πως ο ΟΠΕΚ ερμηνεύει τις περικοπές δαπανών και επενδύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο των ΗΠΑ και τις αναβολές πληρωμών που ανακοίνωσαν μεγάλες πετρελαϊκές τους τελευταίους μήνες ως δικαίωση της επιλογής του να μη μειώσει τη δική του παραγωγή παρά την ασυνήθιστα ραγδαία πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Η επιλογή του αυτή τον περασμένο Νοέμβριο να μη μειώσει την παραγωγή ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αλλά προπαντός της Σαουδικής Αραβίας, να εξωθήσουν την αμερικανική βιομηχανία σε μείωση της δαπανηρής εξόρυξης σχιστολιθικών υδρογονανθράκων από πετρώματα στις αμερικανικές ακτές, καθώς οι χαμηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» περιορίζουν δραματικά την κερδοφορία της και την καθιστούν ασύμφορη.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 10/02/2015)