80 Εκατ. Δολ. Κόστισαν οι Εργασίες Ανακατασκευής και Επέκτασης του Πετρελαιαγωγού Ουγγαρίας - Σλοβακίας

80 Εκατ. Δολ. Κόστισαν οι Εργασίες Ανακατασκευής και Επέκτασης του Πετρελαιαγωγού Ουγγαρίας - Σλοβακίας
energia.gr
Τετ, 11 Φεβρουαρίου 2015 - 10:34
Ο Όμιλος MOL και η Transpetrol ολοκλήρωσαν τις εργασίες ανακατασκευής και επέκτασης δυναμικότητας του αγωγού πετρελαίου Friendship I-Adria που θα συνδέει το Szazhalombatta της Ουγγαρίας, νοτίως της Βουδαπέστης με το Ipolysag της Σλοβακίας. Το συνολικό κόστος της ανακατασκευής και επέκτασης του αγωγού, ο οποίος ετέθη για πρώτη φορά σε λειτουργία το 1962, ανήλθε συνολικά στα 80 εκατ. δολ.

Ο Όμιλος MOL και η Transpetrol ολοκλήρωσαν τις εργασίες ανακατασκευής και επέκτασης δυναμικότητας του αγωγού πετρελαίου Friendship I- Adria που θα συνδέει το Szazhalombatta της Ουγγαρίας, νοτίως της Βουδαπέστης με το Ipolysag της Σλοβακίας. Το συνολικό κόστος της ανακατασκευής και επέκτασης του αγωγού , ο οποίος ετέθη για πρώτη φορά σε λειτουργία το 1962, ανήλθε συνολικά στα 80 εκατ. δολ.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω εργασιών, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2014, οι δύο εταιρείες αντικατέστησαν 128 χλμ. του αγωγού από το Sahy της Σλοβακίας ως το Tokol της Ουγγαρίας (119 χλμ, εξ αυτών επί ουγγρικού εδάφους και τα υπόλοιπα 9 χλμ. στο έδαφος της Σλοβακίας), με αγωγούς μεγαλύτερης διαμέτρου, ενώ, παράλληλα, προέβησαν στην ανακαίνιση τομεακών σταθμών. Έτσι, αύξησαν την δυναμικότητα του αγωγού στους 6 εκατ. τόνους ετησίως (από 3,5 τόνους). Επίσης, η MOL αύξησε τη δυναμικότητα του ουγγρικού τμήματος του αγωγού Adria oil που συνδέει την Αδριατική με τη Σλοβακία στους 14 εκατ τόνους ετησίως από 10 τόνους ετησίως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουγγρικής εταιρείας, η εν λόγω επέκταση τής επιτρέπει να καλύψει της ανάγκες του διυλιστηρίου της πρωτεύουσας της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, σε πετρέλαιο από παραδόσεις στην Αδριατική, ενώ, παράλληλα, επιτυγχάνεται και η αύξηση παραδόσεων στα διυλιστήρια της Τσεχίας.