Moody's: Η Πτώση του Πετρελαίου Δεν Θα Ωφελήσει την Παγκόσμια Οικονομία την Επόμενη Διετία

Moodys: Η Πτώση του Πετρελαίου Δεν Θα Ωφελήσει την Παγκόσμια Οικονομία την Επόμενη Διετία
energia.gr
Τετ, 11 Φεβρουαρίου 2015 - 11:03
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν πρόκειται να είναι επωφελής, συνολικά, για την παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, εκτιμά σε έκθεσή της η Moody's
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν πρόκειται να είναι επωφελής, συνολικά, για την παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, εκτιμά σε έκθεσή της η Moody's.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η μεγάλη υποχώρηση των τιμών δεν θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς θα αντισταθμιστεί από την οικονομική επιβράδυνση σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως για παράδειγμα στην Ευρωζώνη.

Δηλαδή, τα όποια θετικά οφέλη από τις χαμηλότερες τιμές είναι σχετικά περιορισμένα σε σύγκριση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μερικές από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν την αύξηση των καθαρών εξαγωγέων, όμως, αντιθέτως, οι χώρες εισαγωγείς, όπως αυτές της Ευρωζώνης, δεν θα ωφεληθούν εξίσου.

«Νικητές», σύμφωνα με την Moody's, είναι κυρίως οι ΗΠΑ αλλά και η Ινδία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί κάτω από το 3% το 2015 και το 2016.

Στην ευρωζώνη, θα ανέλθει φέτος σε 1% και το 2016 σε 1,3%. Όπως επισημαίνεται, οι θετικές επιπτώσεις από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας θα αντισταθμιστούν από την οικονομική κρίση, με υψηλή ανεργία και αστάθεια σε ορισμένες χώρες.

Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται ότι θα επεκταθεί κατά 3,2% το 2015 και 2,8% το 2016, σύμφωνα με τη Moody's, που βλέπει «σοβαρή οικονομική ύφεση» στη Ρωσία, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2017.

Στην Κίνα, σημειώνει, το χαμηλότερο κόστος της ενέργειας δεν θα μειώσει τη σταδιακή επιβράδυνση στην οικονομία της, αλλά θα μειώσει την ανάγκη για παροχή κινήτρων για τον περιορισμό αυτής της επιβράδυνσης.

Η κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 7% το 2015 και 6,5% το 2016, από 7,4% το 2014.