Νομοσχέδιο για τον Πετρελαιαγωγό Keystone XL Ενέκρινε η Αμερικανική Βουλή Παρά την Απειλή Βέτο Από τον Ομπάμα

Νομοσχέδιο για τον Πετρελαιαγωγό Keystone XL Ενέκρινε η Αμερικανική Βουλή Παρά την Απειλή Βέτο Από τον Ομπάμα
energia.gr
Πεμ, 12 Φεβρουαρίου 2015 - 10:39
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε την Τετάρτη νομοσχέδιο για την έγκριση κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Keystone XL, ο οποίος αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε την Τετάρτη νομοσχέδιο για την έγκριση κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Keystone XL, ο οποίος αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από τη Γερουσία τον περασμένο μήνα, απεστάλη στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Τετάρτης, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Το αναμενόμενο βέτο του Ομπάμα δεν θα σημάνει και απόρριψη του ίδιου του αγωγού. Καθώς ο αγωγός διασχίζει διεθνή σύνορα – αυτά των ΗΠΑμε τον Καναδά – ο πρόεδρος διατηρεί τη δυνατότητα να πάρει την τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει ή όχι η κατασκευή του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου επέλεξαν το νομοσχέδιο για τον αγωγό Keystone XL ως το πρώτο νομοθέτημα που θα τεθεί φέτος υπό την κρίση του Ομπάμα, ώστε να χρησιμοποιήσουν την αναμενόμενη απόρριψη του ως πολιτικό όπλο εναντίον των Δημοκρατικών.

Ο Πρόεδρος έχει περιθώριο 10 ημερών για να ενεργήσει σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 270 έως 152. Ας σημειωθεί ότι είκοσι -εννέα Δημοκρατικοί υπέρ του μέτρου . Ωστόσο, παρά τη διακομματική υποστήριξη, το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων ώστε να υπερκεράσει πιθανό προεδρικό βέτο, γεγονός που προδιαγράφει πως η σύγκρουση Ομπάμα – Κογκρέσου για το θέμα θα συνεχιστεί για καιρό ακόμη.