Τη δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου για την Ευρώπη, κατά το πρότυπο που ακολουθείται στα αποθέματα πετρελαίου, προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας φυσικού αερίου Snam, Κάρλο Μαλακάρνε
Τη δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου για την Ευρώπη, κατά το πρότυπο που ακολουθείται στα αποθέματα πετρελαίου, προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας φυσικού αερίου Snam, Κάρλο Μαλακάρνε.

«Η ιδέα είναι να καθιερώσουμε τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που θα μπορούσαμε να δανειστούμε από τον πετρελαϊκό κλάδο, για τον οποίο τα κράτη-μέλη ήδη έχουν υποχρέωση να διακρατούν ένα ελάχιστο επίπεδο αποθεμάτων», είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Platts.

Το σχέδιο είναι «ακόμα σε αρχικό στάδιο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκοί αποθηκευτικοί χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα κοινά αποθέματα δεν έχουν οριστεί, αν και, όπως είπε, αρχικά θα μπορούσαν να είναι στην Ιταλία και τη Γερμανία.

Οι δύο χώρες έχουν αποθηκευτικές εγκαταστάσεις χωρητικότητας 16,5 και 22 δισ. κυβικών μέτρων αντίστοιχα, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Gas Storage Europe.

Όπως υποστήριξε, «πρέπει να υπάρξουν κοινοί κανόνες, σύμφωνα με ότι συνέβη στον πετρελαϊκό τομέα μετά την κρίση της δεκαετίας του 1970».

Αυτοί οι κανόνες, προσέθεσε, «θα έπρεπε να ορίζουν το ρόλο και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών διαχειριστών» και θεσμών, όπως επίσης «την καθιέρωση κριτηρίων ώστε να καθορίζονται τα ελάχιστα επίπεδα στρατηγικών αποθεμάτων που θεωρούνται απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού» για τα κράτη-μέλη, «ιδίως εκείνων της Ανατολικής Ευρώπης, που είναι τα πλέον ευάλωτα από τη σκοπιά της ασφάλειας του εφοδιασμού».

Υπό τον συντονισμό του Entsog, κατέληξε, θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις για το ποιες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και για το ενδεχόμενο κατασκευής νέων εγκαταστάσεων, ώστε να υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα αποθέματα της τάξεως των 40 - 70 δισ. κ.μ., που μπορούν να καλύψουν τις καταναλωτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών μηνών του χειμώνα.