Μείωση της τάξεως του 39% σημείωσαν το 2014 τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, Lukoil, καθώς επηρεάστηκαν από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και την απομείωση περιουσιακών στοιχείων από το Καζακστάν έως τη Δυτική Αφρική

Μείωση της τάξεως του 39% σημείωσαν το 2014 τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, Lukoil, καθώς επηρεάστηκαν από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και την απομείωση περιουσιακών στοιχείων από το Καζακστάν έως τη Δυτική Αφρική.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 4,75 δισ. δολάρια, από 7,83 δισ. δολάρια το 2013.

Η επίπτωση στα αποτελέσματα από την απομείωση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων, ύψους 2,34 δισ. δολαρίων, αντισταθμίστηκε εν μέρει από το κέρδος ύψους 1,89 δισ. δολαρίων που αποκόμισε από την αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) στην εμπορία πετρελαίου.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 5,1% σε 2,31 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα. Η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 7% σε 97,21 εκατ. μετρικούς τόνους.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 15,4 δισ. δολάρια και οι ελεύθερες ταμειακές ροές σε 925 εκατ. δολάρια. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 15,98 δισ. δολάρια και οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,9% σε 144 δισ. δολάρια.

Εκπεφρασμένες σε δολάρια, οι δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 20% με 25% φέτος, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του ρουβλίου, νόμισμα με το οποίο πληρώνει τις υπηρεσίες.