Η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας, EON, εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει τις δραστηριότητες στην εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα

Η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας, EON, εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει τις δραστηριότητες στην εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Το τίμημα, για τις δραστηριότητες σε Βρετανία και Νορβηγία, ίσως αγγίξει τα 2 δισ. δολάρια περίπου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Αν και επισήμως η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενδιαφέρον ενδέχεται να εκδηλωθεί από εταιρείες privaty equity και στρατηγικούς επενδυτές. Η Bank of America αναζητά πιθανούς αγοραστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΟΝ είχε ανακοινώσει στις 30 Νοεμβρίου, τον διαχωρισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε ξεχωριστή εταιρεία, ώστε να επικεντρωθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η αναδιάρθρωση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσαρμογής της εταιρείας στην «Ενεργειακή Στροφή» της Γερμανίας στην ηλιακή και αιολική ενέργεια. Η πολιτική αυτή έχει, συν τοις άλλοις, περιορίσει την κερδοφορία των «παραδοσιακών» εταιρειών κοινής ωφέλειας. 

Η μονάδα εξόρυξης και παραγωγής της EON δραστηριοποιείται στη Βόρεια Θάλασσα, τη Βόρεια Αφρική και τη Ρωσία. Διαθέτει 30 άδειες στη Βρετανία και διαχειρίζεται το 1/3 περίπου αυτών των αδειών.