Τρεις μήνες από τότε που η Σαουδική Αραβία κατέστησε σαφές ότι θα αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν, η στρατηγική της αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Στις ΗΠΑ οι εταιρείες εξόρυξης μειώνουν τη δραστηριότητά τους με ταχύτατους ρυθμούς, αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια και απολύουν χιλιάδες εργαζομένους.

Τρεις μήνες από τότε που η Σαουδική Αραβία κατέστησε σαφές ότι θα αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν, η στρατηγική της αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Στις ΗΠΑ οι εταιρείες εξόρυξης μειώνουν τη δραστηριότητά τους με ταχύτατους ρυθμούς, αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια και απολύουν χιλιάδες εργαζομένους.

Οι κινήσεις τους αυτές καταδεικνύουν πως η απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ στις 27 Νοεμβρίου υπό την πίεση της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή για να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς του έχει αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα: έχει εξωθήσει τις τιμές τόσο χαμηλά, ώστε μειώνεται η παραγωγή στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, θα διατηρήσει την ίδια στάση στη συνάντηση του Ιουνίου. 

Η στρατηγική «αποδίδει», σχολιάζει ο Φρανσίσκο Μπλανς, επικεφαλής της μονάδας ερευνών της αγοράς εμπορευμάτων στην Bank of America, που τονίζει ότι «έχει το αποτέλεσμα που περιμέναμε, δηλαδή μια μείωση των επενδύσεων και τελικά της προσφοράς και κάπως μια αύξηση της ζήτησης».

Πράγματι, μειώθηκαν κατά 37 τα γεωτρύπανα που λειτουργούν στις ΗΠΑ ενώ οι μεγάλες πετρελαϊκές, όπως Royal Dutch Shell και Chevron Corp., έχουν ήδη ανακοινώσει περικοπές δαπανών της τάξεως των 50 δισ. δολαρίων από τις αρχές Νοεμβρίου. Στις 25 Φεβρουαρίου, άλλωστε, η Moody’s υποβάθμισε στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών» το χρέος της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο σε υπεράκτιες εξορύξεις, της Transocean Ltd, επικαλούμενη τον κίνδυνο να αυξηθούν τα επίπεδα χρέους της εταιρείας δεδομένου ότι επιδεινώνεται η κατάσταση στην αγορά. 

Στη διάρκεια του Φεβρουαρίου η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε κατά 15% μετά μια πτώση πάνω από 50% που είχε σημειώσει από τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Η ανάκαμψη οφείλεται εν μέρει στη μείωση των εξορύξεων, καθώς αυτή συνεπάγεται μικρότερη αύξηση της προσφοράς. Παράλληλα, βέβαια, οι χαμηλές τιμές δελέασαν όσους διαπραγματευτές αναζητούσαν συμφέρουσες συμφωνίες, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ανεβαίνει η τιμή του Brent.

«Η ζήτηση αυξάνεται και στην αγορά επικρατεί ηρεμία», σχολίασε στις 27 Φεβρουαρίου ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Ναϊμί, ενώ ο Μάριος Μαραθέφτις, επικεφαλής της μονάδας ερευνών της Standard Charterred, προβλέπει πως τον Απρίλιο θα ανακοπεί η μηνιαία αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ηδη η αμερικανική Διεύθυνση Ενημέρωσης επί θεμάτων Ενέργειας (ΕΙΑ) υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την παραγωγή αμερικανικού αργού στα 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 9,42 εκατ. στα οποία ήταν τον Νοέμβριο. Η επιλογή έχει, βέβαια, κάποιο κόστος. 

Η «βουτιά» που έχει κάνει το πετρέλαιο θα μειώσει συνολικά τα κέρδη του ΟΠΕΚ κατά 37% μέσα στο έτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΙΑ, που προεξοφλεί ότι τα έσοδα των 11 από τα 12 μέλη του διεθνούς καρτέλ, εξαιρουμένου του Ιράν, θα συρρικνωθούν φέτος στα 446 δισ. δολάρια από τα 703 δισ. δολάρια στα οποία ανήλθαν το περασμένο έτος.

Ηδη η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει από τα Χριστούγεννα ότι φέτος θα παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 38,7 δισ. δολαρίων, σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο του 2014. Το αποτέλεσμα είναι να έχει καθοριστικό ρόλο η Σαουδική Αραβία, που, ωστόσο, δεν έχει εξασφαλισμένη επιτυχία όπως επισημαίνει η Barclays. 

Η παγκόσμια αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει πλεόνασμα προσφοράς, οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει αρκετά για να εξαναγκάσουν τους ανταγωνιστές του ΟΠΕΚ να μειώσουν αρκετά την παραγωγή, ενώ οι παραγωγοί σχιστολιθικών ενδέχεται να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να αυξήσουν έτσι και πάλι την παραγωγή.

Πηγή: Kathimerini.gr