Μετά από μια δύσκολη χρονιά στην αγορά εμπορευμάτων, που έπληξε τα κέρδη της Glencore, μίας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εμπόρους πρώτων υλών στον κόσμο, η εταιρία δηλώνει ότι πλέον οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου βελτιώνονται ραγδαία, ενώ παρατηρείται μεταβλητότητα στην αγορά μετά την ανάκαμψη στις τιμές του αργού

Μετά από μια δύσκολη χρονιά στην αγορά εμπορευμάτων, που έπληξε τα κέρδη της Glencore, μίας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εμπόρους πρώτων υλών στον κόσμο, η εταιρία δηλώνει ότι πλέον οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου βελτιώνονται ραγδαία, ενώ παρατηρείται μεταβλητότητα στην αγορά μετά την ανάκαμψη στις τιμές του αργού.

Μετά από πολλά χρόνια με πτώση των κερδών και μείωση των περιθωρίων κέρδους, οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Glencore, Gunvor, Mercuria, Trafigura και Vitol, απολαμβάνουν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Η κατά σχεδόν 50% πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 έφερε περισσότερες ευκαιρίες να προκύψουν κέρδη από την αγορά του πετρελαίου, με την εταιρία να το αποθηκεύει και να το μεταπωλεί σε καλύτερες τιμές, στο μέλλον.

Μιλώντας στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Glencore Ivan Glasenberg εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αγορά πετρελαίου μπορεί να σημειώσει μεγάλη άνοδο το 2015, κρίνοντας από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Παρά τα σχόλια του κ. Glasenberg - ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν «ενθουσιώδη Διευθύνοντα Σύμβουλο», ο Alex Beard, επικεφαλής του τομέα πετρελαίου της Glencore, ήταν πιο επιφυλακτικός, όσον αφορά στις προοπτικές του 2015.

«Ενώ η εταιρεία απολάμβανε ένα καλό ξεκίνημα για το έτος, το σκηνικό της αγοράς δεν ήταν τόσο καλό όσο το 2008 και το 2009, όταν οι έμποροι πέτυχαν τεράστια κέρδη από την αποθήκευση πετρελαίου σε δεξαμενόπλοια στη θάλασσα και την πώληση του φορτίου μελλοντικά», τόνισε ο κ. Beard. «Τα σημερινά περιθώρια δεν είναι καθόλου ελκυστικά, ώστε να ενθαρρύνουν τη λύση με τις πλωτές μονάδες αποθήκευσης», πρόσθεσε ο κ. Beard.

Η εξασθένιση της τιμής του πετρελαίου το περασμένο έτος, συνοδεύεται από ύφεση και σε άλλους σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως τα εμπορεύματα, και την εξόρυξη, χτυπώντας έτσι τα κέρδη της Glencore. Η Glencore έχει επίσης μειώσει την παραγωγή του άνθρακα -του οποίου είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας- απαντώντας έτσι στις χαμηλές τιμές και στον κορεσμό της προσφοράς.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα, που προκύπτουν από τα έκτακτα αυτά στοιχεία, ήταν κατά 4,3 δις δολάρια υψηλότερα από τις προβλέψεις. Αναφέρθηκαν καθαρά έσοδα 2,3 δις δολάρια, μετά από 8 δις δολάρια απώλειες το 2013. 

Η Glencore αύξησε το μέρισμα της κατά 9% και ανέφερε 1,1 δισ. δολάρια απομειώσεις το 2014, που αφορά στα σχέδια της για ανάπτυξη και στους τομείς σιδηρομεταλλεύματος, μέσω ενός προγράμματος εξερεύνησης πετρελαίου και εκμετάλλευσης πλατίνας στην Αφρική.